Fundacja Partnerstwo dla Środowiska od pięciu lat realizuje projekt „Produkt Lokalny z Małopolski”. Jego celem było stworzenie systemu, który umożliwia konsumentom kupowanie produktów lokalnych bezpośrednio od rolników i producentów za pośrednictwem targów, klubów zakupowych oraz centrów lokalnej kultury kulinarnej.
Fundacja współtworzyła system z ponad 154 rolnikami i producentami żywności, ok. 20 lokalnie działającymi organizacjami pozarządowymi, ponad 16 samorządami lokalnymi oraz Ma- łopolską Izbą Rolniczą i Małopolskim Urzędem Marszałkowskim. Program był finansowany w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Trzydniowy festiwal rozpocznie się wtorkową konferencją w Międzynarodowym Centrum Kultury, na której będzie mowa o historii i przyszłości Produktu Lokalnego z Małopolski. W środę w Cholerzynie (w karczmie Rohatyna) zaplanowano targi produktów lokalnych i zjazd klubów zakupowych, a w czwartek, na zakończenie festiwalu, nastąpi uroczyste otwarcie inkubatora kuchennego w Stryszowie.
Udział w tych wydarzeniach jest bezpłatny, ale wymagana jest wcześniejsza rejestracja na stronie internetowej festiwal.produktlokalny.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?