Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkt lokalny z Małopolski w Krakowie, Cholerzynie i Zakrzowie. Przez trzy dni

Grzegorz Skowron
Grzegorz Skowron
Żywność. Od wtorku do czwartku potrwa Festiwal Produkt Lokalny z Małopolski. To będzie okazja do pochwalenia się efektami prac nad systemem, który skraca drogę żywności od producenta do konsumenta.

Fundacja Partnerstwo dla Środowiska od pięciu lat realizuje projekt „Produkt Lokalny z Małopolski”. Jego celem było stworzenie systemu, który umożliwia konsumentom kupowanie produktów lokalnych bezpośrednio od rolników i producentów za pośrednictwem targów, klubów zakupowych oraz centrów lokalnej kultury kulinarnej.

Fundacja współtworzyła system z ponad 154 rolnikami i producentami żywności, ok. 20 lokalnie działającymi organizacjami pozarządowymi, ponad 16 samorządami lokalnymi oraz Ma- łopolską Izbą Rolniczą i Małopolskim Urzędem Marszałkowskim. Program był finansowany w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

Trzydniowy festiwal rozpocznie się wtorkową konferencją w Międzynarodowym Centrum Kultury, na której będzie mowa o historii i przyszłości Produktu Lokalnego z Małopolski. W środę w Cholerzynie (w karczmie Rohatyna) zaplanowano targi produktów lokalnych i zjazd klubów zakupowych, a w czwartek, na zakończenie festiwalu, nastąpi uroczyste otwarcie inkubatora kuchennego w Stryszowie.

Udział w tych wydarzeniach jest bezpłatny, ale wymagana jest wcześniejsza rejestracja na stronie internetowej festiwal.produktlokalny.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski