Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM
Miasto tętni życiem, nową, młodą energią, wreszcie jest hucznie i radośnie. Wraz ze studentami powracają odwieczne pytania: gdzie w naszym mieście tanio i dobrze zjeść, aby za bardzo nie nadwyrężyć portfela, ale też nie narazić się na ból brzucha zajadając się fastfoodami.
Odpowiedź wydaje się prosta: Otóż studencie żyw się sam. Rób zakupy z głową, listą zakupów i gotuj, bo to naprawdę nie musi być ani trudne, ani pracochłonne. I będzie to na pewno tańsze niż jedzenie "na mieście". A jeśli masz problemy z gotowaniem, to warto zacząć eksperymenty od dań najprostszych. Dlatego właśnie: zapraszam na naleśniki.
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
Składniki:
150 g mąki
250 ml mleka
100 ml wody
2 jajka
Szczypta soli
Łyżka roztopionego masła
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka z mąką, solą, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj masło, wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnie, smaż około 1 minuty z każdej strony.
NALEŚNIKI "RUSKIE"
Składniki:
10 naleśników z przepisu podstawowego
300 g mielonego białego sera
500 g gotowanych ziemniaków
1 cebula
100 g wędzonego boczku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, smaż aż stanie się szklista.
W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.
NALEŚNIKI Z MIĘSNYM FARSZEM
Składniki:
10 naleśników przygotowanych wg przepisu podstawowego
500 g wołowego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
150 g tartego żółtego sera
słodka papryka
ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno pokrój, wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju, po kilku minutach dodaj mięso, smaż aż zmieni kolor, wtedy dodaj łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, kukurydzę, fasolę oraz pomidory, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na środek każdego naleśnika połóż porcję farszu, zwijaj je w ruloniki, układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?