Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosta kuchnia dla studenta

Redakcja
Studenci wrócili! O tym chyba przekonał się każdy krakowski kierowca, jak i każdy bywalec miejskich knajpek. Wszędzie tłumy! Są tego oczywiste minusy, na przykład kilometrowe korki, w których spędzam długie godziny, ale i plusy.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Miasto tętni życiem, nową, młodą energią, wreszcie jest hucznie i radośnie. Wraz ze studentami powracają odwieczne pytania: gdzie w naszym mieście tanio i dobrze zjeść, aby za bardzo nie nadwyrężyć portfela, ale też nie narazić się na ból brzucha zajadając się fastfoodami.

Odpowiedź wydaje się prosta: Otóż studencie żyw się sam. Rób zakupy z głową, listą zakupów i gotuj, bo to naprawdę nie musi być ani trudne, ani pracochłonne. I będzie to na pewno tańsze niż jedzenie "na mieście". A jeśli masz problemy z gotowaniem, to warto zacząć eksperymenty od dań najprostszych. Dlatego właśnie: zapraszam na naleśniki.

PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

Składniki:

150 g mąki

250 ml mleka

100 ml wody

2 jajka

Szczypta soli

Łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajka z mąką, solą, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj masło, wymieszaj. Chochlą nalewaj porcje ciasta na patelnie, smaż około 1 minuty z każdej strony.

NALEŚNIKI "RUSKIE"

Składniki:

10 naleśników z przepisu podstawowego

300 g mielonego białego sera

500 g gotowanych ziemniaków

1 cebula

100 g wędzonego boczku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, smaż aż stanie się szklista.

W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.

NALEŚNIKI Z MIĘSNYM FARSZEM

Składniki:

10 naleśników przygotowanych wg przepisu podstawowego

500 g wołowego mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

150 g tartego żółtego sera

słodka papryka

ostra papryka

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno pokrój, wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju, po kilku minutach dodaj mięso, smaż aż zmieni kolor, wtedy dodaj łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, kukurydzę, fasolę oraz pomidory, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na środek każdego naleśnika połóż porcję farszu, zwijaj je w ruloniki, układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski