3 z 11
Poprzednie
Następne
Proste przekąski na Sylwestra 2023 z ciasta francuskiego. TOP 10 przepisów na małe co nieco
Łatwe francuskie ślimaki z salami
Składniki na 15 sztuk
1 płat ciasta francuskiego
20 dag salami np bankietowe
5 pieczarek
15 dag wędzonego sera żółtego
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy około 2 cm od końca, by lepiej zwinąć.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 15 części ostrym nożem i u na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”