reklama

Proste przekąski z jajek na imprezę. 5 sprawdzonych pomysłów

Materiał informacyjny
Organizując przyjęcie, musimy zadbać o zróżnicowane menu, aby każdy z gości mógł w nim znaleźć coś dla siebie. Jednym z ważniejszych elementów imprezy, niezależnie od jej charakteru, są jajka. Od wielu już lat królują na stołach w wielu wersjach. Tradycyjne przepisy przeszły lekką metamorfozę, jednak zawsze opierają się na jednej podstawowej zasadzie – jajka najlepiej smakują podane z różnego rodzaju nadzieniem i dodatkami.

Przekąski jajeczne są daniem, które przygotujecie łatwo i szybko. Nawet niespodziewani goście nie będą zaskoczeniem, jeśli w domu macie choć kilka jajek. Wystarczy odrobina kreatywności i odszukanie w lodówce ciekawych dodatków, aby stworzyć idealną przekąskę. Pasta jajeczna, jajka faszerowane czy wersja tradycyjna z majonezem i szczypiorkiem to nieodłączny element każdej imprezy. Zobaczcie, jak łatwo przygotować wyjątkowe przekąski z jajek na każdą okazję.

Jajka z mięsem, czyli Szkocja na polskim talerzu

Każdy, kto odwiedził Wielką Brytanię, z pewnością miał okazję próbować tamtejszego przysmaku. Mowa o Scotch Egg. Jajko otoczone mięsnym płaszczykiem i usmażone na głębokim oleju to prawdziwy rarytas. Łatwo przeniesiecie szkockie zwyczaje do swojej kuchni, kupując mięso mielone, przyprawy, bułkę tartą oraz mąkę. Po ugotowaniu jajek na miękko wystarczy je wystudzić i delikatnie obrać, a wieprzowinę wymieszać z wodą i przyprawami. Jajka otoczcie mięsem, tworząc formę klopsa. Przed obtoczeniem potrawy w panierce z mąki, jajka i bułki tartej włóżcie je do lodówki na dwie godziny. Danie nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. Na koniec jajko w mięsie usmażcie na głębokim oleju.

Dla zwolenników polskich, mięsnych smaków idealną propozycją na imprezową przystawkę jest tatar w jajach. Danie wyjątkowo proste, które można łatwo zrobić w parę chwil. Rozpocznijcie od przyrządzenia tatara wołowego, tak jak to zwykle robicie. Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Następnie ostrożnie je przekrójcie, wyjmując żółtka, które zmieszajcie z tatarem. Doprawcie do smaku kilkoma kroplami tabasco. Na koniec wystarczy, że nafaszerujecie białka przygotowanym tatarem, ułożycie na półmisku, dekorując oliwkami i natką pietruszki. Ekskluzywna przekąska na imprezę gotowa!

Tradycja na stole

Mówiąc o przekąskach z jajek, nie sposób nie wspomnieć o tradycyjnych, znanych od lat potrawach, które kradną serca kolejnych pokoleń. Podstawą są jajka w sosie tatarskim. Tajemnica tej przekąski kryje się w sosie, który powinniśmy dobrze doprawić. Zacznijcie od ugotowania jajek na twardo. Po ostudzeniu i obraniu przekrójcie je na pół, wyjmując żółtko, które w następnej kolejności drobno posiekajcie. Dodajcie pokrojone pieczarki marynowane, korniszony i majonez. Doprawcie do smaku pieprzem oraz solą. Farsz nałóżcie do ugotowanych białek, posypując je obficie szczypiorkiem. Jeśli chcecie nieco unowocześnić przepis, do sosu możecie dodać łyżkę kaparów.

Klasycznym smakiem charakteryzuje się również pasta jajeczna, która idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa. Połączona z chrupiącą bagietką stworzy doskonałą kompozycję, która z pewnością posmakuje każdemu. Aby przygotować to danie, wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie je posiekać. Następnie połączcie masę z majonezem, pieprzem oraz drobno pokrojonym szczypiorem. Bagietkę pokrójcie na niewielkie kromki, opiekając je na suchej patelni. Po wystudzeniu posmarujcie je margaryną oraz pastą jajeczną. Dekoracja potrawy jest zupełnie dowolna, wystarczy odrobina rzeżuchy, szczypiorku czy koperku, aby stworzyć smakowitą zakąskę na każdą okazję.

Jaja do faszerowania!

Jajka tworzą wręcz nieograniczone możliwości w zakresie ich faszerowania. Metoda tworzenia nadzienia jest zawsze taka sama. Podstawę stanowią ugotowane żółtka, do których dodajemy ulubione składniki. Białko jest idealną bazą, do umieszczenia farszu. Danie wystarczy ozdobić warzywami lub przyrządzonym wcześniej sosem. Jajka świetnie komponują się także z pieczarkami, których smak powinien być mocno wyczuwalny. Propozycja ta nie wymaga wielogodzinnych przygotowań, dlatego też nadaje się na szybką przekąskę imprezową.

Jeśli chcecie zaskoczyć gości pysznym nadzieniem pieczarkowym, ugotowane żółtka wymieszajcie z przysmażonymi grzybami, dodając majonez i posiekaną natkę pietruszki. Do smaku warto dodać sól i pieprz. Farsz ułóżcie w ugotowanych białkach, dekorując całość ziołami lub liśćmi sałaty. Szczegółowy przepis, jak przygotować jajka faszerowane z pieczarkami, znajdziecie tutaj:

https://www.przepisy.pl/przepis/jajka-faszerowane-pieczarkami.

Jajka lubią niemal wszyscy. Na imprezach stanowią idealną przekąskę, która wpisuje się w modę finger food. Jajka faszerowane, smażone czy pasta jajeczna mogą być przyrządzane według własnego smaku. Żółtko stanowi bazę, do której dodajemy ulubione składniki, tworząc prawdziwą kreację kulinarną w indywidualnym stylu. Organizujecie imprezę? Nie zapomnijcie zaprosić najważniejszych gości, jakimi są jajka

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3