Proste śledzie na wigilijny stół [PRZEPIS]
Składniki
- 6 płatów śledzi (solonych)
- 2 cebule
- łyżka musztardy
- oliwa lub olej
- ocet lub sok z cytryny
- szklanka świeżego mleka
WYKONANIE
Płaty śledzi wypłukać w przegotowanej zimnej wodzie, lekko odcisnąć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem, moczyć około 5-6 godzin. Następnie płaty śledzi odcisnąć z mleka, smarować z jednej strony musztardą od wewnątrz. Cebulę pokroić w prążki, sparzyć gorącą wodą, wystudzić i odcisnąć wodę. Posmarowane musztardą płaty pokroić na pięciocentymetrowe kawałki, układać warstwami w salaterce, skropić octem lub sokiem z cytryny oraz oliwą (olejem). Na wierzchu położyć resztę cebuli, pokropić trochę oliwy (oleju). Można udekorować paskami czerwonego jabłka lub papryki albo posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Reserved - Sukienka midi z wiskozy - Różowy
Sukienka midi z wiskozy
kup teraz

Reserved - Sukienka maxi z koronką - Czarny
Sukienka maxi z koronką
kup teraz

Reserved - Sukienka z autorskim printem - Wielobarwny
Sukienka z autorskim printem
kup teraz

Reserved - Sukienka na jedno ramię - Niebieski
Sukienka na jedno ramię
kup teraz

Reserved - Sukienka ze strukturalnej dzianiny - Turkusowy
Sukienka ze strukturalnej dzianiny
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym