MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przebojowe ciasto migdałowiec z czereśniami. Wyjdzie ci za każdym razem. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z czereśniami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
To ciasto z czereśniami pokochasz od pierwszego gryza. Na dodatek jest bez grama mąki pszennej. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To ciasto z czereśniami pokochasz od pierwszego gryza. Na dodatek jest bez grama mąki pszennej. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chcesz zaskoczyć gości pysznym wypiekiem? Zrób ciasto migdałowiec z czereśniami. To idealny przysmak na każdą okazję, który możesz szybko i bez trudu przygotować. Nie musisz martwić się, że owoce opadną – mam na to najlepszy sposób. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto z czereśniami.

W skrócie:

Co można zrobić z czereśni? Sprawdzony przepis

Czereśnie to zdrowe, pyszne i bardzo aromatyczne owoce. Można je jeść same lub wykorzystać do niektórych wypieków. Proponuję przepis na pyszny migdałowiec z czereśniami. To jedno z moich ulubionych ciast na ciepłe, czerwcowe dni. Można je przygotować bardzo łatwo i szybko i to bez dodatku mąki pszennej. Ciasto jest puszyste, leciutkie i w sam raz słodkie. Piecze się je „do góry nogami”, dzięki czemu nie trzeba się martwić, że owoce opadną.

Przepis na migdałowiec z czereśniami

Czas przygotowania: ok. 25 minut + 35 minut pieczenia.
Porcja na: średnią blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 7 jajek,
  • 200 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 25 czereśni,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić ciasto z czereśniami?

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ułóż na spodzie czereśnie, tak by przecięcie dotykało papieru.
  4. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  6. Białka zacznij ubijać mikserem, po chwili dosypuj stopniowo cukier.
  7. Do ubitych białek dodaj wanilię oraz żółtka.
  8. Zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę ziemniaczaną oraz zmielone migdały.
  9. Przelej wymieszane ciasto na ułożone w blaszce czereśnie.
  10. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 35 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto przestudź i odwróć do góry nogami, tak by czereśnie znalazły się na wierzchu.
  12. Dla dekoracji posyp ciasto odrobiną cukru pudru. Gotowe.
To ciasto z czereśniami pokochasz od pierwszego gryza. Na dodatek jest bez grama mąki pszennej. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przebojowe ciasto migdałowiec z czereśniami. Wyjdzie ci za k...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przebojowe ciasto migdałowiec z czereśniami. Wyjdzie ci za każdym razem. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z czereśniami - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski