Piekarnia przy ul. Garbarskiej 12 w Krakowie działa od 1943 r. Emil Górnisiewicz odziedziczył ją po ojcu Stanisławie, który zaczął prowadzić działalność jeszcze w czasie wojny. – Piekarnia istnieje w tym miejscu od XIX wieku. Tata wykupił zakład po tym, jak Niemcy zakazali prowadzenia działalności poprzedniemu właścicielowi – wspomina pan Emil.
Do dziś zachował na pamiątkę dokumenty z tamtego czasu, większość z nich była w języku niemieckim.
– Dzieciństwo kojarzy mi się z zapachem świeżego chleba. Cały ten okres spędziłem w piekarni taty. Często pomagałem mu w __codziennej pracy – dodaje.
– W czasie wojny chleb był na kartki. Wolno było produkować tylko ciemne pieczywo, które rozwoziliśmy do sklepów. Później trafiało do __mieszkańców Krakowa – opowiada Górnisiewicz. Biały chleb, który mogli dostać tylko Niemcy, piekły wtedy inne zakłady.
Z biegiem lat pan Emil pracował coraz więcej – zdobył zawód, został wspólnikiem ojca, aż w 1967 r. przejął po nim zakład. Obecnie w pracy pomaga mu brat Jerzy. Właściciel piekarni liczy na to, że przekaże firmę synowi, absolwentowi technikum żywienia.
Emil Górnisiewicz mówi otwarcie, że nie smakuje mu pieczywo z piekarni sieciowych, których w Krakowie jest coraz więcej. _– Jakość ich chleba budzi zastrzeżenia. Takie zakłady stosują wiele substancji chemicznych, żeby poprawiać jakość wypieków – _wyjaśnia.
Piekarnia Górnisiewicza przygotowuje chleb według tradycyjnej receptury._ – Pieczemy to, co klienci najchętniej kupują. Można u nas dostać różne rodzaje chleba: pszenny, graham, żytni, orkiszowy, a także pyszne i świeże bułki – _wylicza. Jego ulubione pieczywo to „zwykły chleb powszedni”, najlepiej wyjęty prosto z pieca i posmarowany masłem. Pan Emil twierdzi, że niezbędnym elementem dobrego chleba jest mocno wypieczony i twardy spód. Jeżeli bochenek go nie ma, na pewno nie będzie smaczny.
– Podstawą dobrego smaku jest także prawidłowo przyrządzony zakwas, który po przygotowaniu należy odstawić na __12 godzin – podkreśla.
Dodaje także, że nie wierzy w nowe trendy żywieniowe, zgodnie z którymi wielu ludzi rezygnuje z pieczywa._ – Chleb zawiera wiele wartości odżywczych niezbędnych do __prawidłowego funkcjonowania organizmu – _podkreśla.
Górnisiewicz przyznaje, że w dzisiejszych czasach o wiele łatwiej jest otworzyć w Krakowie piekarnię. – Konkurencja rośnie, dlatego trudno o __wysokie wyniki sprzedaży – tłumaczy. Sytuacja na rynku nie jest jednak dla niego powodem do zmartwień, bo smak chleba doceniają stali klienci. Niektórzy odwiedzali piekarnię jako młodzi ludzie, a teraz przychodzą z wnukami.
_– Wielu klientów kupowało u nas bułki, gdy byli jeszcze studentami. Docenili smak dobrego chleba i są mu nadal wierni _– mówi Emil Górnisiewicz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?