Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przedświąteczny karp dla Krakowa na placu Inwalidów. 13 grudnia mieszkańcy stanęli w kolejkach po darmowy poczęstunek

Aleksandra Łabędź
Aleksandra Łabędź
Przedświąteczny karp na placu Inwalidów
Przedświąteczny karp na placu Inwalidów Wojciech Matusik
Jedna z najbardziej lubianych akcji przez mieszkańców Krakowa powoli dobiega końca. W środę, 13 grudnia odbyło się przedostatnie spotkanie w ramach wydarzenia "Przedświąteczny karp dla Krakowa". Tego dnia długa kolejka ustawiła się na palcu Inwalidów. Dla nikogo nie zabrakło ryb, a wśród nich karpia, amura i tołpygi, a także zupy grzybowej i kapusty z grochem. Dla osób, które jeszcze nie zdążyły skosztować świątecznego poczęstunku, ostatni dzień akcji - 15 grudnia przy Nowohuckim Centrum Kultury. Start tradycyjnie o godz. 16.00.

Jak zapowiadał jeszcze przed rozpoczęciem akcji Bartłomiej Szczoczarz, właściciel gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, który od lat częstuje świątecznymi potrawami Krakowian, sześć zaplanowanych poczęstunków, przemija w okamgnieniu. Pierwsze spotkanie 4 grudnia miało miejsce na Małym Rynku, 6 grudnia na Rynku Podgórskim, 8 grudnia na rondzie Mogilskim, 11 grudnia na parkingu przy pętli tramwajowej „Kurdwanów P+R”, a w środę, 13 grudnia na placu Inwalidów.

W piątek, 15 grudnia zaplanowano już ostatnie spotkanie w ramach akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" - przy Nowohuckim Centrum Kultury.

Każdego dnia akcji było ogromne zainteresowanie wydawanymi poczęstunkami. Tradycyjnie Bartłomiej Szczoczarz przygotowywał i wydawał ryby takie jak: karp, tołpyga i amur, a także zupę grzybową, kapustę z grochem i pieczywo. Oprócz próbowania potraw na miejscu, każdy może też zabrać ze sobą jedzenie do domu.

- Od lat przekaz akcji jest jeden - Dzielmy się, bądźmy dla siebie życzliwi, uśmiechajmy się do wszystkich wkoło i nie bądźmy obojętni! - podkreśla Bartłomiej Szczoczarz.

Każdego roku akcja jest przede wszystkim kierowana do osób starszych i znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dla których jest to jedyna możliwość skosztowania tych najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.

W tym roku do współpracy z Bartłomiejem Szczoczarzem włączyli się sponsorzy:

  • Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
  • Mieczysław Jakubowski Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MIKI”
  • Charsznickie Pola Natury
  • Dak Plus Dariusz Kaczmarczyk
  • MM Druk Serwis
  • Restauracja „Pod Srebrnym Kurem”

W jakim kierunku powinna się zmieniać UE?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski