Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski na karnawał, które możemy przygotować w kilka chwil. Robią się same [ŁATWE PRZEPISY]

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Zapiekanka, smaczna i szybka do zrobienia - to jest to!
Zapiekanka, smaczna i szybka do zrobienia - to jest to! Freepik
Kiedy szykujemy imprezę czy spotkania, przydadzą się przepisy na szybkie dania. Mamy dla was pomysły na smaczne, proste i uniwersalne przekąski. Nasze kulinarne przepisy są łatwe wykonaniu. Wygodnie, jeśli można przekąski zrobić wcześniej i podać na zimno lub łatwo podgrzać. Niektóre wręcz zyskują po odgrzaniu! Zobaczcie nasze przepisy.

Spis treści

Zdarza się tak, że przychodzą do was goście, a brak pomysłów i czasu na zakupy i gotowanie? Mamy dla was kilka pomysłów na karnawałowe przekąski, które nieomal robią się same. Oto, co się sprawdzi.

Jakie menu na karnawał?

Karnawał w polskiej tradycji jest czasem radosnych zabaw i wspólnych spotkań w gronie przyjaciół. Okres karnawału rozpoczyna się w święto Trzech Króli i trwa do ostatków, czyli dnia poprzedzającego Środę Popielcową.

Dawniej tradycyjne dania były sycące, ale pracochłonne i ciężkostrawne. Ich przygotowanie zajmowało sporo czasu. Obecnie żyjemy szybciej i liczy się głównie to, aby dania były smaczne, proste i szybkie w wykonaniu.

Jakie produkty sprawdzą się najlepiej?

Jedzenie jest ważnym elementem każdej imprezy, ale sycące dania wcale nie muszą być ciężkie, a tłuszcze – niezdrowe.

Coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z ich prozdrowotnego znaczenia dla organizmu. Ważne, by używać odpowiednich produktów i zwracać uwagę na ich jakość, a więc zaopatrzmy się w wyroby produkowane wyłącznie z naturalnych składników, pochodzące od sprawdzonych producentów. - Obecność żółtego sera w diecie jest niezwykle ważna, zwłaszcza zimą, gdyż dzięki obecności witamin A, D i B pomaga budować naturalną odporność organizmu. - podkreśla Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Zapraszając do siebie gości, poza tym, że chcemy miło spędzić czas, zależy nam także na tym, by zaskoczyć ich wyjątkowymi daniami.

Pole do popisu dają zwłaszcza przystawki i przekąski, które możemy przygotować w kilka chwil. Istotne, by używać produktów wysokiej jakości, bo tylko takie gwarantują sukces.

Rozwiązaniem, które zawsze się sprawdza, jest deska dobrej jakości serów.

Deska serów zawsze się sprawdza
Deska serów zawsze się sprawdza

Poza różnymi gatunkami serów na desce bardzo dobrze będą prezentować się też inne dodatki, takie jak np. winogrona, porzeczki, gruszki oraz orzechy. Do dekoracji wystarczy kilka listków bazylii. Do tego stawiamy obok chrupiące bagietki i jedna z przekąsek gotowa. Będzie nie tylko pysznie, ale także zdrowo.

Przepisy na dania karnawałowe

Finger food w wersji slow

Na stole podczas karnawałowej imprezy świetnie zaprezentują się także mini koreczki, które możemy przygotować w formie wegetariańskiej oraz klasycznej.

Smaki można komponować dowolnie, a dzięki dodatkowi niecodziennych składników, jak egzotyczne owoce czy pikantne pikle, osiągniemy pyszne rezultaty.

Jako podstawę koreczków warto zastosować ciemne pieczywo, następnie kosteczkę dobrej jakości sera żółtego i inne dowolnie wybrane składniki, jak oliwki, kabanosy, szynka, kolorowa papryka czy pomidorki koktajlowe. Kolorowe kompozycje będą sycić nie tylko głód, ale także ucieszą oczy.

Nieśmiertelne zapiekanki

Klasyczne menu imprezowe, poza przekąskami, obejmuje zwykle choć jeden posiłek podawany na gorąco.

Warte uwagi są zwłaszcza różnego rodzaju zapiekanki. Ich zaletą jest to, że „robią się” praktycznie same. Wystarczy wymieszać proste składniki i umieścić danie w piekarniku. Jest to jedno z tych dań, które - podgrzewane - nie traci, a zyskuje na smaku.

Doskonałą propozycją na spotkanie w gronie przyjaciół jest zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem. Prosta w przygotowaniu, a smaczna i zdrowa.

Zapiekanki są smaczne, proste i szybkie w wykonaniu
Zapiekanki są smaczne, proste i szybkie w wykonaniu

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 30 dag sera żółtego Podlaskiego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i lekko podgotowujemy.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając do smaku.

Szpinak podsmażamy na maśle, dodając rozgnieciony czosnek.

Następnie przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.

Smacznego!

Sytuacja pracownika na rynku pracy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski