2/12 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Twistery z ciasta francuskiego z szynką i żółtym serem

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka (np. Konspol Natura)
1 kostka żółtego sera
1 łyżka zimnej wody
sól i pieprz

Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ciasto francuskie układamy na blacie i przekrajamy wzdłuż na połowę. Jajko wbijamy do naczynia, dokładnie mieszamy z łyżką zimnej wody i smarujemy obie połowy ciasta. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, a szynkę kroimy w podłużne paski. Na jednej połowie ciasta układamy plastry szynki i posypujemy startym serem. Doprawiamy do smaku. Całość dokładnie przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy na całej powierzchni.
Tak przygotowane ciasto kroimy ostrym nożem na ok. 2,5 centymetrowe paski. Każdy zwijamy wzdłuż osi, formując twistery. Rolki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, końce dociskamy, żeby podczas pieczenia rolki nie otwierały się. Smarujemy wierzch twisterów pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10 - 12 minut, do uzyskania złotego koloru. Przekąski możemy podawać z ulubionym sosem. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy