Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Przepis na chleb. Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba [PRZEPISY]

Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich Ulinianki w Ulinie Wielkiej

Składniki na zakwas chlebowy
szklanka żytniej mąki
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
czosnek
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Składniki na zaczyn

2 szklanki mąki żytniej
zakwas na żurek

Dodatkowo
drożdże
sól
mleko
mąka żytnia i pszenna
jajko
mak

Wykonanie
Własny zakwas na żurek: Do słoika wsypać 1 szklankę mąki żytniej, zalać ciepłą, przegotowaną wodą (ok. 500 ml) Dokładnie wymieszać i dodać przyprawy: ząbek czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy w trakcie tych dni mąka opadnie na dno słoika, można przemieszać zakwas drewnianą łyżką. Żur kisić do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu, ciągle pozostawiając
w temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzić zakwas przez gazę.

Zaczyn. 2 szklanki mąki żytniej wymieszać z zakwasem na żurek i pozostawić w naczyniu na 24 godziny.

Chleb. Na drugi dzień, gdy upłynie wymagany czas, do zaczynu dodać 3 dag drożdży- rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić na noc.
Rano, trzeciego dnia, dodać 7 łyżek soli, 3 dag drożdży roztrzepanych w ciepłym mleku, dosypać 1kg razem wymieszanej mąki żytniej z mąką pszenną. Wyrobić ręcznie ciasto, dolewając ciepłej wody, aby było gęste, łatwo odchodzące od dna naczynia. Czynność tą kontynuować przez ok.15 minut, pozostawić aż wyrośnie. Do przygotowanych wcześniej foremek w kształcie prostokątnym, wysmarowanych masłem, wylać gotowe ciasto napełniając więcej niż pół foremki i pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Do wcześniej rozgrzanego pieca, w którym palimy drewnem, włożyć chleb. Piec godzinę.

Zobacz również

Kibicowałeś na meczu Stali Stalowa Wola z Sandecją Nowy Sącz? [ZDJĘCIA TRYBUN]

Kibicowałeś na meczu Stali Stalowa Wola z Sandecją Nowy Sącz? [ZDJĘCIA TRYBUN]

Punkty na wagę złota. Gdzie oglądać mecz Pogoń - Cracovia?

Punkty na wagę złota. Gdzie oglądać mecz Pogoń - Cracovia?

Polecamy

Polscy żołnierze pojadą do Paryża zabezpieczać igrzyska olimpijskie

GORĄCY TEMAT
Polscy żołnierze pojadą do Paryża zabezpieczać igrzyska olimpijskie

Zawodnik ORLEN Teamu po raz pierwszy w Wietnamie. Szansa na kolejny dobry wynik

Zawodnik ORLEN Teamu po raz pierwszy w Wietnamie. Szansa na kolejny dobry wynik

Plany polskich tenisistów na pierwsze dni kwietnia. W których turniejach wystartują?

Plany polskich tenisistów na pierwsze dni kwietnia. W których turniejach wystartują?