Przepis na chłodnik. TOP 7 najlepszych chłodników naszych Czytelników [PRZEPISY]
Chłodnik ogórkowo-miętowy Roberta Muzyczki
Składniki na 4 porcje
700 g ogórków zielonych
1 ząbek czosnku
średni pęczek mięty
½ pęczka szczypioru
800 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Wykonanie
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać.
Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do opieku pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.