Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Przepis na murzynka. Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci. Proste i pyszne [PRZEPIS]

mad
Ciasto "murzynek". Proste i pyszne.
Ciasto "murzynek". Proste i pyszne. Fot. mad
Proste i dobre. Takie jest właśnie ciasto „murzynek”. Robi się je błyskawicznie, a smakuje wybornie. Jak je zrobić? Podpowiedzi poszukała nasza Czytelniczka w zeszycie kulinarnym babci.

- Ciasto murzynek to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Dziś coraz częściej sięgam do zeszytu babci, by przygotowywać różne słodkości. Warto – mówi nasza Czytelniczka Justyna Kalemba.
Zobaczcie przepis!

Przepis na murzynka. Kultowe ciasto „murzynek

Ciasto murzynek [PRZEPIS]

Składniki

  • 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na murzynka. Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci. Proste i pyszne [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski