Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2024. TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników
Puszyste pączki z nutką pomarańczy na tłusty czwartek Joanny Tokarz
Składniki na około 30 pączków
1/2 kg mąki tortowej
5 dkg roztopionego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka mleka
50 ml rumu
5 dkg cukru kryształu
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
1 szklanka kremu pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
olej do smażenia (ok.1 litr)
Składniki na krem pomarańczowy
2 duże pomarańcze
1/2 cytryny
110 g cukru kryształu
125 g masła
2 żółtka
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru.
Wymieszać i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 15 minut i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować kule u mnie miały średnicę ok 4 cm. Ułożyć na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Olej rozgrzać. Pączki smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziać od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewać do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarować na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
Krem pomarańczowy
Pomarańcze umyć, z jednej zetrzeć skórkę, a następnie wygnieść sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelać do rondelka i gotować wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodać cukier oraz masło i ponownie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodać roztrzepane żółtka i wymieszać do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok. 20 minut). Wystudzić.