Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2024. TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników
Idealne, łatwe pączki na tłusty czwartek Sylwii Ładygi
Składniki na ok. 25 pączków
500 g mąki tortowej
50 g świeżych drożdży
4 żółtka
3 czubate łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
50 g masła
250 ml mleka 3/2 proc.
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
marmolada truskawkowa
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miseczki wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość wyciągnąć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut - w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (ja smażę na oleju) do odpowiedniej temperatury - jest to ok. 180 stopni.
Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziać marmoladą (ja używam do tego szprycy cukierniczej).
Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda ) lub obsypać cukrem pudrem!
Pycha!