Pieczenie pierniczków czas zacząć! Jak Polska długa i szeroka w grudniu w domowych kuchniach unosi się charakterystyczny zapach pieczonych pierniczków.
Piekły nasze babcie i prababcie, więc pieczmy i my! Jak je robiono dawniej? Zobaczmy przepis Marii Gruszeckiej z „Ilustrowanego Kucharza Krakowskiego". Książka została wydana po raz pierwszy w 1892 roku i zawierała przepis na „pierniki norymberskie”:
„28 deka (17 łutów) cukru, 6 żółtek i 4 białka ubić razem tak, aby zgęstniało. Bijąc ciągle, dodawać trochę goździków, muszkatołowego kwiatu, cynamonu, skórkę i soku z pół cytryny, 14 deka (8 i ½ łuta) tłuczonych, a 14 deka (8 i ½ łuta) krajanych migdałów, 5 deka (3 łuty) cykaty, 5 deka (3 łuty) pszennej, a 7 deka (4 łuty) kartoflanej mąki. Posmarować dość grubo na opłatki, krajane w formie kart, na środku położyć pół migdała; po wypieczeniu gdy ostygną, opłatek obłamać i polukrować przeźroczystym lukrem”.
Krótka historia piernika
Ponoć pochodzi z Grecji, gdzie wypiekano go już około 2400 roku przed naszą erą. Według niektórych historyków pierwsze pierniki przygotowywano dopiero od 992 roku naszej ery. Jedno jest pewne – były to ciasta drogie i luksusowe. Wszak koszt egzotycznych przypraw korzennych i bakalii był ogromny. Wierzono również, że pierniki mają prozdrowotną moc, właśnie ze względu na korzenne przyprawy. Zakonnice zamieszkujące piętnastowieczną Szwecję piekły je jako remedium na niestrawność!
I coś w tym było, bo dwa wieki później w Polsce pierniki sprzedawano w… aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób.
Chociaż w Polsce żadne inne miasto nie kojarzy się tak bardzo z piernikami jak Toruń, to właśnie w Krakowie powstał pierwszy cech piernikarzy!
Zobacz, jak dawniej wypiekano pierniki. Zdjęcia z toruńskiego Muzeum Piernika:

Gotowi na grudniowe „piernikowanie?” Zobacz przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne świąteczne pierniczki:
Pierniczki „Józi” - jak dawniej [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg mąki
- 50 dag miodu
- 25 dag cukru
- 12 dag masła
- 2 jajka
- jabłko
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika (paczka)
Wykonanie
Cukier, miód i masło wymieszać w rondlu i dalej mieszając, podgrzać. Odstawić. Gdy trochę przestygnie, dodać starte na drobnej tarce jabłko (z łupiną), jajka, przyprawę do piernika, sodę i mąkę. Wymieszać wszystko łyżką i zostawić ciasto w rondlu do drugiego dnia w chłodzie. Na drugi dzień wałkować (na ok. 3 mm) i wykrawać różnymi foremkami ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w słabo rozgrzanym piecu (ok. 150, 160 st.). Upieczone i wystudzone pierniczki polukrować (cukier puder rozetrzeć z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego).
Przepis Teresy Brandys
Korzenne pierniczki na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na około 3 pełne blaszki pierniczków
- 80 g wody
- 100 g cukru
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka mielonych goździków
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mąki
Wykonanie
Wodę, cukry, miód i masło podgrzej w rondlu przez około 10 minut na małym ogniu. Tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą ale nie doprowadź do wrzenia. Ostudź. W dużej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodaj przestudzone płynne składniki. Dokładnie zagnieć ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wykrawaj ulubione kształty. Ułóż pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez około 10-13 minut. Do momentu aż pierniczki przyrumienią się. Ostudź, posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Imbirowe pierniczki [PRZEPIS]

Składniki na domową przyprawę do piernika:
- 8 łyżeczek mielonych goździków
- 8 łyżeczek mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 5 łyżeczek mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na pierniczki imbirowe:
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 pełne łyżki miodu spadziowego
- kopiasta łyżeczka kakao naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru jajko
- żółtko
- 25 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przyprawa. Składniki do przyprawy piernikowej można modyfikować i dopasować do własnych upodobań. Poszczególne można rozetrzeć w moździerzu, można również zemleć w młynku do mielenia kawy. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w suchym miejscu.
Pierniczki. Masło rozpuścić, zdjąć z kuchenki do lekkiego przestudzenia, połączyć z cukrem i wymieszać. Następnie dodać miód oraz jajko i żółtko.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika i imbir, dokładnie je ze sobą wymieszać. Połączyć z masą maślaną. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli jest potrzeba, dodać trochę mąki. Gotowe ciasto odłożyć na godzinę lub dwie do lodówki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”
Babcine pierniczki świąteczne [PRZEPIS]

Składniki
- 4 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 50 dag sztucznego miodu
- 15 dag cukru
- paczka proszku do pieczenia
- 2 paczki przyprawy do pierników
- 25 dag margaryny
Wykonanie
Miód stopić z margaryną i przyprawą do pierników. z 10 dag cukru zrobić karmel z odrobiną wody i połączyć go z miodem, tłuszczem i przyprawą. Całość wystudzić. Żółtka jajek oddzielić od białek, po czym utrzeć je z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać wystudzoną masę z karmelem, wymieszać i dodać – ucierając równocześnie pałką – przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, połączyć z zarobionym ciastem. Dokładnie wymieszać, wyrównać, oprószyć wierzch mąką i pozostawić na noc do stężenia. Na następny dzień wałkować płaty o grubości 1/2 cm i wykrawać z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tłuszczem blachach.
Przepis Joanny Cichy
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę [PRZEPIS]

Składniki:
- 80 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 3 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 1 zaokrąglona łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 zaokrąglona łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, miód, jajko, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, sól i jogurt, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8-10 minut.
Wystudzone można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”
Zobacz także przepisy na świąteczne ciasteczka:
Polecamy sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Erytrol jest szkodliwy?