Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszny kisiel wiśniowy dla dorosłych

Dominika Wójciak
Wierzę, że w kuchni świeże produkty gwarantują najlepszy smak, ale w lutym, pod koniec zimy hasło „świeży produkt” to jedynie mgliste wspomnienie zeszłorocznej jesieni i nadzieja na szybkie nadejście wiosny.

Jabłka i gruszki smakują mi coraz mniej, bulwy i korzenie przyrządzane na tysiąc sposobów zaczynają mi się w kuchni nudzić i w lutym marzę o słodkich jagodach, malinach i śliwkach, na które przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać.

Na szczęście od kiedy zaopatrzyłam się w dodatkowy zamrażalnik letnią obfitość plonów co roku upycham na półkach zamrażarki, by w lutym choć trochę urozmaicić swoje menu.

W sezonie zamrażam głównie owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, porzeczki, agrest i borówki, ale w zapasie mam także rabarbar, morele, brzoskwinie, śliwki i wiśnie. Mrożonki owocowe nigdy nie zastąpią smaku letnich owoców, jest jednak kilka receptur, gdzie to czy owoce są świeże czy mrożone, nie ma większego znaczenia. Najlepszym przykładem jest mój ukochany deser z dzieciństwa, czyli najzwyklejszy na świecie kisiel. Mój ulubiony smak to kisiel wiśniowy i taki właśnie dziś wam polecam.

Do wiśniowego kisielu dolałam trochę wina, które świetnie gra z charakterystycznym smakiem wiśni, ale jeśli chcecie podać go swoim nieletnim pociechom zastąpcie wino dodatkowa porcją wody.

WINNY KISIEL WIŚNIOWY
(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g mrożonych, drylowanych wiśni (1 opakowanie)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 ½ szklanki wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • 4 kapsułki kardamonu lub ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżki skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wiśnie zalej winem i 1 szklanką wody. Dodaj miód i utarty w moździerzu kardamon (bez zielonych łupin, smak kardamonu zamknięty jest w czarnych małych nasionkach wewnątrz zielonej łupiny). Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj jeszcze 3-5 minut.

Skrobię rozpuść w pozostałej ½ szklanki wody. Tak przygotowaną zawiesinę, dobrze rozmieszaną, przelej do gotującego się kompotu, cały czas mieszając gęstniejący kisiel, by nie dopuścić do powstania grudek. Podawaj kisiel gorący z kleksem słodkiej śmietanki lub z crème fraiche i płatkami migdałów.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski