Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na sernik. Puszysty sernik z bezą i rosą. W sam raz na weekend [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Puszysty sernik z bezą i rosą. Zobaczcie przepis!
Puszysty sernik z bezą i rosą. Zobaczcie przepis! Fot. Sylwia Ładyga
Sernik jest jednym z ulubionych ciast nas wszystkich. Puszysty i kremowy sernik to marzenie wielu gospodyń domowych. Poniżej przepis naszej Czytelniczki na taki właśnie sernik. Do tego beza i rosa i sernik idealny gotowy!

Puszysty sernik z bezą i rosą poleca Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasteChef”.

Składniki na tortownicę 26 cm
SPÓD:

  • mąka – 1 szklanka
  • cukier – 120 g
  • margaryna – 120 g
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta

MASA SEROWA:

  • ser biały trzykrotnie zmielony – 750 g
  • całe jajko – 3 sztuki
  • żółtko – 3 sztuki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • olej – 0,5 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy – 90 g

BEZA:

  • białko – 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki

Wykonanie
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.

BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.

Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na sernik. Puszysty sernik z bezą i rosą. W sam raz na weekend [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski