MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szparagi. Omlet serowy ze szparagami to proste i pyszne danie

opr. Magda Smoleń
Serowy omlet ze szparagami. Zobacz przepis na to pyszne wiosenno-letnie danie.
Serowy omlet ze szparagami. Zobacz przepis na to pyszne wiosenno-letnie danie. Fot. materiały prasowe
Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara się jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowując ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych białych lub zielonych pędów. Doskonałym kulinarnym pomysłem jest połączenie szparagów z jajkami. Zobacz przepis na serowy omlet ze szparagami.

Spis treści

Szparagi - zdrowe i smaczne. Zobacz, co dobrego w sobie kryją

Co jest niezwykłego w szparagach, że mają tylu wielbicieli? Ich smak jest wyrazisty, nieco słony lub gorzkawy. Białe odmiany są delikatniejsze, ale wymagają trochę dłuższego gotowania. Pędy, oprócz tego że smaczne, mają również wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.
Są niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal), lekkostrawne i pożywne. Mają w składzie dużo błonnika, dzięki czemu zbawiennie wpływają na pracę i oczyszczanie układu pokarmowego. W szparagach występuje ponad 100 substancji odżywiających i wspierających organizm.
Zawierają m.in.:

  • witaminę K, C, E i A
  • kwas foliowy
  • witaminy z grupy B
  • składniki mineralne (miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez)
  • kwasy organiczne
  • aminokwasy
  • saponiny
  • oksylipiny
  • związki fenolowe i flawonoidy

Białko zawarte w szparagach (zwane glutation) ma właściwości detoksykujące, pomaga w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera.

Dobrana para – jajko i szparagi

Połączenie z jajkiem sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Białko zawarte w jajkach ma najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich produktów białkowych. Zawierają też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.
– W połączeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Sprawdzają się zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smaczną, pożywną potrawę.
Potwierdza to obecność tego połączenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Właśnie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.

Omlet serowy ze szparagami

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.

Składniki:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 8 jaj M lub L
  • 50 g masła
  • 2 łyżki startego sera ementaler
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • koperek
  • sól
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i 10 gram masła. W czasie, gdy warzywa się gotują, ucieramy żółtka, dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Następnie na sztywną pianę ubijamy białko, które dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Smażymy na maśle 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części. Każdą wykładamy na 1 omlet, a następnie składamy na połowę. Podajemy posypane koperkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na szparagi. Omlet serowy ze szparagami to proste i pyszne danie - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski