Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na dania z sezonowymi majowymi warzywami, czyli co zrobić z rzodkiewki, szparagów, botwinki, natki pietruszki i rabarbaru

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie, jakie pyszne dania można przygotować z majowych, sezonowych warzyw. Na zdjęciu sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku.
Zobaczcie, jakie pyszne dania można przygotować z majowych, sezonowych warzyw. Na zdjęciu sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku. Fot. Katarzyna Kośmider
Maj to sezon na rzodkiewkę, szparagi, szczaw, botwinę, ale też natkę pietruszki, szczypiorek oraz rabarbar. A co z nich zrobić? Zobaczcie nasze propozycje na pyszne dania z tymi sezonowymi warzywami. Wiosenna sałatka z rzodkiewką, młode ziemniaki z rzodkiewką, szparagi w cieście filo, tarta z botwinką i ricottą, czy tarta rabarbarowa to obłędnie pyszne majowe dania!

Warzywami lub owocami sezonowymi określa się zwyczajowo te, które są dostępne przez krótki okres w roku. W maju trwa sezon na rzodkiewkę, szparagi, szczaw, botwinę, ale też natkę pietruszki, szczypiorek, różnego rodzaju sałaty oraz rabarbar. Pozostałe możemy znaleźć w sklepach czy na bazarach przez okrągły rok. To jednak wcale nie oznacza, że nie są one sezonowe, po prostu trafiają na nasze stoły dzięki hodowlom szklarniowym lub importowi z różnych zakątków świata. Oczywiście warto się cieszyć owocami i warzywami, kiedy to tylko możliwe, dobrze jednak zwrócić szczególną uwagę na dany produkt właśnie „w sezonie”. Dlaczego? Ponieważ to w okresie naturalnego dojrzewania danego gatunku jest on nie tylko tańszy i łatwo dostępny, ale też najzdrowszy oraz najsmaczniejszy. Kiedy rośliny rozwijają się w swoim naturalnym rytmie, mają czas i najlepsze warunki, by wyprodukować oraz zgromadzić wszystkie składniki odżywcze i witaminy, które odpowiadają za ich dobroczynne działanie i pełny smak.

Wiosenna sałatka śniadaniowa z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami

Składniki

  •  1 awokado 
  • 1 zielony ogórek pozbawiony pestek 
  • 10 rzodkiewek 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • sól, pieprz 

Wykonanie
Awokado obieramy i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, rzodkiewki i jajka drobno kroimy. 
Dodajemy do awokado. Majonez i jogurt łączymy razem. 
Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”.

Wiosenna sałatka śniadaniowa z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami.
Wiosenna sałatka śniadaniowa z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami. Fot. Paweł Epler

Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku

Składniki dla 2-3 osób

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 ml kefiru (do podania)

Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.

Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.

Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki. 
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider

Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku.
Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku. Fot. Katarzyna Kośmider

Szparagi w cieście filo

Składniki

  • 10 zielonych szparagów 
  • 2 płaty ciasta filo 
  • 5 plasterków szynki długodojrzewającej 
  • 2 łyżki serka kremowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz

Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Szparagom oderwać końcówki. Ugotować szparagi we wrzątku (około 2 minut).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć płaty ciasta filo, na nich ułożyć plastry szynki, posmarować kremowym serkiem i ułożyć zblanszowane szparagi.
Ciasto zwinąć w rulon. Posmarować oliwą z oliwek. 
Piec około 10 minut.
Przepis Janiny Czai

Szparagi w cieście filo.
Szparagi w cieście filo. Fot. 123 RF

Jaglana tarta ze szparagami

Składniki

  • woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki curry
  • łyżka świeżych lub suszonych ziół
  • jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • szparagi

Wykonanie
Kaszą jaglaną przełożyć do misy blendera. Dodać mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, curry, zioła oraz jajko i starty ser. Całość dokładnie zmiksować. Szparagi umyć, odciąć (lub urwać) twarde końcówki i gotować ok. 3 minut we wrzącej wodzie. Gotową masę jaglaną przełożyć do formy (u mnie szklane naczynie o średnicy 13 cm). Wyrównać wierzch i wyłożyć na nim szparagi, lekko wciskając w masę. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło.
Przepis Andżeliki Knop

Jaglana tarta ze szparagami.
Jaglana tarta ze szparagami. Fot. Andżelika Knop

Tarta z botwinką i ricottą

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie
pęczek botwinki
opakowanie sera ricotta 250 g
180 g jogurtu greckiego
3 jajka
sól, pieprz

Wykonanie
Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce, ok. 30 min.
W międzyczasie umyć buraczki, obciąć końcówki, posolić, popieprzyć, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 30 minut, tak, żeby buraczki były na wpół twarde.
Do miski dać ser ricottę, jogurt oraz jajka i wymieszać na gładką masę. Liście botwinki wymyć, wysuszyć i pokroić na drobne kawałki. Botwinkę wrzucić do masy serowej. Upieczone buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do masy.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę (24 cm.). Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, podpiec 10-15 min. Na ciasto nałożyć masę serowo-buraczkową i włożyć tartę do piekarnika na ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Tarta z botwinką i ricottą.
Tarta z botwinką i ricottą. Fot. Stanisław Romek

Pesto pietruszkowe

Składniki:

  • słonecznik łuskany - ½ szklanki
  • natka pietruszki - 2 pęczki
  • sok z cytryny -1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • starty parmezan - 15 g
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • chleb tostowy pełnoziarnisty

Wykonanie pesto:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki
i podajemy z pesto pietruszkowym.

Pesto pietruszkowe.
Pesto pietruszkowe. Fot. archiwum

Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kilogram rabarbaru
  • 200 g orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g daktyli całe owoce Bakalland
  • 75 g migdałów w płatkach Bakalland
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:
Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów i daktyli. Całość jeszcze delikatnie blendujemy i dodajemy śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonego ciasta. Całość ozdabiamy pozostałym rabarbarem i posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami.
Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski