Przepisy na jesienne nalewki. Prosty sposób na nalewkę z derenia, aronii, jarzębiny czy czeremchy

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->pixabay.com/silviarita
Udostępnij:
Przepisy na nalewki uwzględniają zarówno owoce z przydomowych sadów, poboczy, jak i lasów. Owoce dojrzewające pod koniec lata i jesienią znakomicie sprawdzają się do przygotowania nalewek. Przepisy są dość proste, choć przyda się nieco cierpliwości.

Dereniówka, aroniówka, nalewka z jarzębiny, jałowca a może czeremchy? Którą przygotujesz w tym roku? Przełom lata i jesieni to doskonały czas na przygotowywanie przetworów, soków i nalewek. Owoce są znakomitym źródłem witamin, sprawdzają się jako dodatek do herbaty, gdy odczuwamy pierwsze objawy przeziębienia.

Z czego we wrześniu i październiku można zrobić nalewkę?

Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić

Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, że pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.

To też może Cię zainteresować

Jak zrobić nalewkę? Przepis jest podobny dla niemal wszystkich owoców

  • Owoce (świeże lub rozmrożone) umieszczamy w duży słoiku i zalewamy je spirytusem lub wódką. Odstawiamy na 5-6 tygodni, poruszamy słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy płyn.
  • Teraz czas przygotować kolejną część naszej nalewki. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na tydzień.
  • Po rozpuszczeniu cukru w słoiku z owocami utworzy się gęsty syrop. Dołączamy go do wcześniej zlanego płynu. Takie połączenie odstawiamy na ok. 3 miesiące.
  • Następnie przefiltrowaną nalewkę (można przelać przez tkaninę ułożoną na sitku), rozlewamy do butelek. Po kolejnych 3 miesiącach domowej roboty nalewka powinna być gotowa.

Przepisy na leśne specjały można znaleźć w publikacji Lasów Państwowych: "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" <--- jest dostępna online.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Przepisy na jesienne nalewki. Prosty sposób na nalewkę z derenia, aronii, jarzębiny czy czeremchy - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie