Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Przepisy na nietypową pizzę: pizza z patelni, gofry a la pizza i pizza na spodzie z kalafiora

opr. Magda Smoleń
Znudziła się Waz zwykła pizza? Zobaczcie przepisy na pizzę nietypową. Na zdjęciu wytrawne gofry w stylu pizzy, czyli połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków. Czy to nie brzmi wspaniale?
Znudziła się Waz zwykła pizza? Zobaczcie przepisy na pizzę nietypową. Na zdjęciu wytrawne gofry w stylu pizzy, czyli połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków. Czy to nie brzmi wspaniale?
Pizza z patelni, gofry a la pizza i pizza na spodzie z kalafiora. Przedstawiamy alternatywne sposoby wykonania pizzy, które z pewnością Was zaskoczą. Przepis na pizzę, w wydaniu jakiego jeszcze nie znacie!

Polacy pokochali włoską pizzę. Można śmiało powiedzieć, że to jedno z najczęściej zamawianych dań, ale także często przygotowywanych w domu, bo to idealna potrawa zarówno na spotkanie w większym gronie, jak i rodzinną kolację. Istnieją różne przepisy na ciasto – cienkie, grube, chrupiące, puszyste – każdy miłośnik znajdzie coś dla siebie. A co powiecie na nietypową pizzę?

Zdrowa prostota: pizza na spodzie z kalafiora [PRZEPIS]

Pizza na spodzie z kalafiora.
Pizza na spodzie z kalafiora.

Ciasto na pizzę to najczęściej kombinacja drożdży, mąki, wody i przypraw. To jednak niejedyna możliwość, aby uzyskać niepowtarzalne doznania smakowe. Poznajcie pizzę, której spód wykonany jest ze zmiksowanego kalafiora. Niemożliwe? Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 1 jajko
  • 50 g mozzarelli tartej Mlekpol
  • pomidory koktajlowe
  • świeża bazylia
  • ulubione przyprawy do ciasta

Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy i blendujemy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe oraz tartą mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu
z piekarnika posypujemy liśćmi bazylii.

Wariacja na temat pizzy: gofry à la pizza [PRZEPIS]

Gofry à la pizza.
Gofry à la pizza.

Wytrawne gofry w stylu pizzy, czyli połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków. Czy to nie brzmi wspaniale? Propozycja z pewnością zyska uznanie przede wszystkim wśród dzieci.

Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • odrobina wody
  • sól

Dodatki:

  • 100 g mozzarelli tartej Mlekpol
  • 100 g szynki lub salami
  • garść zielonych oliwek

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Całość miksujemy przez minutę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksujemy razem przez kolejne 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, dodajemy wodę, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie ją natłuszczamy i pieczemy gofry. Odkładamy je na kratkę do pieczenia, aby nie nabrały wilgoci. Na gofrach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy plastry wędliny i oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C i pieczemy około 15 minut.

Wersja na szybko: pizza z patelni [PRZEPIS]

Pizza z patelni.
Pizza z patelni.

Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto jest naprawdę smaczne i cienkie. Co więcej, nie wymaga ono wyrastania. Warto spróbować!

Składniki:
Ciasto:

  • 140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
  • 90 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • ser mozzarella tarty Mlekpol
  • salami

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o pizzy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy na nietypową pizzę: pizza z patelni, gofry a la pizza i pizza na spodzie z kalafiora - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski