Przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną!
Zobaczcie przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną! Fot. Katarzyna Jaworek
Śledzie na Boże Narodzenie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, czy z żurawiną! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na wyjątkowe śledzie na świąteczny stół.

Śledzie to jedno z dań które musi pojawić się na świątecznym stole. Hitem są śledzie po cygańsku czy kaszubsku. Zrobione w domu smakują obłędnie.

Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach [PRZEPIS]

Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach.
Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • 7 filetów śledziowych a'la matias 
  • 250 g rodzynek sułtańskich 
  • 2 średnie cebule 
  • sok z połowy cytryny 
  • szklanka ketchupu pikantnego 
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
  • sól, gałka muszkatołowa

Składniki na marynatę

  • 1 l wody 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 4 goździki 
  • 4 kulki pieprzu 
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki

 

Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.  
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.  Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop

Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół [PRZEPIS]

Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół.
Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół. Fot. 123 RF

Składniki

  • filety śledziowe a la matjas (ok. 8 sztuk)
  • śliwki suszone bez pestek - 100 g
  • papryka marynowana - 2 sztuki
  • rodzynki - 50 g
  • pieczarki – 10 sztuk
  • cebula (najlepiej szarotka) – 2 sztuki
  • olej rzepakowy - 1/3  szklanki
  • pieprz mielony, papryka słodka do smaku
  • natka pietruszki - 2 łyżki

  
Wykonanie
Filety śledziowe pokroić w kawałki długości około 2 cm.
Paprykę wyjąć z zalewy i pokroić  na paseczki.
Śliwki i rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze odsączyć na sicie i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pieczarki średniej wielkości oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
Obrane szalotki drobniutko posiekać.
W salaterce wymieszać śledzie ze śliwkami, rodzynkami papryką, pieczarkami  i cebulą. Posypać grubo mielonym pieprzem i papryką słodką. Wlać olej i jeszcze raz wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na cała noc) - wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis Janiny Czai

Śledzie po cygańsku na Wigilię [PRZEPIS]

Śledzie po cygańsku na Wigilię.
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 150 ml ketchupu łagodnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". 
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów śledziowych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko", uczestniczki kulinarnego show MasterChef.

Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół [PRZEPIS]

Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół.
Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół. Fot. Anna Hoszowska

Składniki

  • filety śledziowe – 4 sztuki
  • buraczek ugotowany – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • jabłko – 1 sztuka
  • por – 1/2 sztuki
  • groszek konserwowy- 5 łyżek
  • chrzan – 1 łyżeczka
  • śmietana 22% – 2 łyżki
  • sok z cytryny – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • szczypiorek – do dekoracji

Wykonanie:
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo. Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka.
Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem.
Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis Anny Hoszowskiej

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem.
Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki:

  • ½ kg śledzi matiasów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”

Zobacz też inne przepisy na świąteczne śledzie:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 12 elementów

Poprzednia najniższa cena: 49,99 zł119,99 zł49,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 7 elementów

Poprzednia najniższa cena: 29,99 zł69,99 zł29,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Szampon balansujący 50ml

Szampon balansujący Hair in Balance by Onlybio w m…

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie