Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wiosenne zupy. Zupa z botwinki – prosta i pyszna [PRZEPIS]

mad
Zupa z botwinki. Zobaczcie przepis naszych Czytelników.
Zupa z botwinki. Zobaczcie przepis naszych Czytelników. Fot. Stanisław Romek
Botwinka to zupa, bez której trudno wyobrazić sobie wiosenną kuchnię. Sezon na botwinkę trwa od maja do lipca, warto więc jak najczęściej sięgać po młode liście i korzenie buraka.

Zupa z botwinki – przepis. Botwinka to niewątpliwie smak wiosny i wczesnego lata. Zobaczcie przepis na pyszną i prostą zupę z botwinki Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • średnia marchewka
  • średnia pietruszka
  • 5 młodych ziemniaków
  • podudzie z kurczaka
  • litr wody
  • 100 g śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru

Wykonanie
Nastawić wodę i wrzucić do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka – najpierw marchewkę z pietruszką, potem ziemniaki. Na końcu pokroić buraki w kostkę, łodygi w słupki, liście na drobno i gotować z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa – odlać kilka łyżek zupy i wymieszać dokładnie ze śmietaną. Wlać do garnka, wymieszać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy na wiosenne zupy. Zupa z botwinki – prosta i pyszna [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski