Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy z grzybami w roli głównej: naleśniki z grzybami czy makaron z grzybami? Tarta czy zupa grzybowa? Zobaczcie!

opr. Magda Smoleń
Dania obiadowe z grzybami w roli głównej. Pełne smaku i aromatu. Zobaczcie przepisy!
Dania obiadowe z grzybami w roli głównej. Pełne smaku i aromatu. Zobaczcie przepisy!
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem, makaron tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym, tarta z grzybami oraz zupa grzybowa zabielana z ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na pyszne dania z grzybami w roli głównej koniecznie sprawdźcie te przepisy!

Sezon na pyszne i aromatyczne grzyby w pełni! Zobaczcie sprawdzone przepisy:

  • naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem
  • makaron tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
  • tarta z grzybami
  • zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem [PRZEPIS]

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem.
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem.

Składniki na farsz grzybowy:

  • podgrzybki świeże – 500 g
  • pieczarki - 500 g
  • ser żółty – 150 g
  • cebula
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • śmietana 22% - 150 ml
  • świeży tymianek - 5-6 gałązek
  • sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • mleko - 300 ml
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jajko
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie naleśników
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Wykonanie farszu do naleśników
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22%.

Makaron tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • makaron tagliatelle – 250 g
  • świeże borowiki – 500 g
  • śmietana 18% - 250 g
  • masło Ekstra - np. od OSM Piątnica - 2 łyżki
  • cebula - 1 średnia sztuka
  • mąka pszenna - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy - do smaku
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn - 1 gałązka

Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Tarta z grzybami [PRZEPIS]

Tarta z grzybami.
Tarta z grzybami.

Składniki:
Ciasto:

  • mąka – 300 g
  • żółtko - 2 szt.
  • masło Ekstra od OSM Piątnica – 150 g
  • woda - 100 ml
  • sól do smaku

Składniki na nadzienie

  • podgrzybek świeży lub mrożony – 250 g
  • kurki świeże lub mrożone – 250 g
  • pieczarka świeża - 6 średnich sztuk
  • śmietanka 42% od OSM Piątnica – 100 ml
  • śmietana 18% - 1 łyżka na porcję
  • cebula - 1 średnia sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami [PRZEPIS]

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami.
Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami.

Składniki:

  • podgrzybek świeży lub mrożony – 350 g
  • kurki świeże lub mrożone – 200 g
  • grzyby suszone – 50 g
  • śmietana kwaśna – 330 g
  • wywar kostno-jarzynowy – 2 l
  • ziemniaki - 4 średnie sztuki
  • cebula - 2 średnie sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna - 1 płaska łyżka
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski