Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę...
fot. Fot. Andżelika Knop

Przetwory, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Smakują jak u babci! [PRZEPISY]

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Składniki na 11 słoików o pojemności 0,33 l 
2 kg żółtej fasolki szparagowej 
400 g marchwi 
400 g cebuli 
2 małe słoiki przecieru pomidorowego 
2 szklanki oleju 
2 liście laurowe 
6 łyżek cukru 
3 łyżki soli 
2 łyżki octu  
pieprz czarny 

Wykonanie
Cebulę i marchew obrać, umyć i osuszyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dusić na rozgrzanym oleju ok. 15 minut. Następnie dodać liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać. 
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej przekroić ją na połowę). Następnie ugotować ją  tak, aby nie była zbyt miękka.
Tak przygotowaną fasolkę dodać do pozostałych warzyw, całość dusić około 15 minut.  
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 20 minut. 
Przepis Andżeliki Knop

Zobacz również

Nowe władze Aeroklubu Ziemi Piotrkowskiej, kto znalazł się w zarządzie? ZDJĘCIA

Nowe władze Aeroklubu Ziemi Piotrkowskiej, kto znalazł się w zarządzie? ZDJĘCIA

Pożar drewna w miejscowości Mórka. Przytomna reakcja mieszkańców

Pożar drewna w miejscowości Mórka. Przytomna reakcja mieszkańców

Polecamy

Żużlowy mistrz Polski ma problem. Wycofanie się jednego z głównych sponsorów!

Żużlowy mistrz Polski ma problem. Wycofanie się jednego z głównych sponsorów!

Sprawa "Skóry". Obrona Roberta J. zawnioskowała o jego uniewinnienie

Sprawa "Skóry". Obrona Roberta J. zawnioskowała o jego uniewinnienie

Jest decyzja w sprawie bramkarza Wisły Kraków

Jest decyzja w sprawie bramkarza Wisły Kraków