Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory na koniec lata

Dominika Wójciak
Wakacje zleciały jak z bicza strzelił. Przyjemności już tak mają, czekamy na nie z utęsknieniem, nadchodzą powoli a potem raz, dwa i już są jedynie wspomnieniem.

Choć wieczory już chłodniejsze, pamiętajmy, że lato jeszcze się nie skończyło, a koniec sierpnia to najlepszy czas na pomidorowe przetwory, pieczone papryki i faszerowane bakłażany. Wciąż są jeszcze brzoskwinie, jeżyny, śliwki i maliny. Kto ma trochę czasu, niech się szykuje na zakupy, wekowanie czas zacząć! Nie będziecie żałować. Gwarantuję!

KONFITURA CEBULOWA Z MALINAMI I PORTO

Składniki na około 750 ml konfitury:

  • 600 g czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 120 ml białego porto
  • 200 g malin
  • 50 ml octu z cydru lub delikatnego octu winnego

Przygotowanie:

Cebule obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do garnka razem z solą i olejem. Podgrzewaj, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wino i podgrzewaj, aż wino odparuje, a konfitura nabierze gęstej konsystencji.

Dodaj zmiksowane na mus maliny i podgrzewaj jeszcze 15-20 minut. Dopraw do smaku cydrem i świeżo mielonym pieprzem.

Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Podawaj do warzywnych (bądź mięsnych, z dobrej wołowiny) burgerów, do kromki z pasztetem albo jako dodatek do serów. Szczególnie pasuje do serków kozich i owczych. Smakuje wybornie z wątróbką.

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z JEŻYNAMI I AMARETTO

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 250 g jeżyn
  • 250-400 g cukru trzcinowego
  • 150 ml amaretto

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyj i wypestkuj. Pokrój owoce w spore kawałki i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, by puściły sok. Przełóż do garnka z grubym dnem i zacznij podgrzewać. Smaż, aż brzoskwinie będą miękkie, a sok niemal całkiem odparuje.

Wtedy dodaj amaretto i jeżyny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj. Pasteryzację najlepiej przeprowadzić piekąc zakręcone słoiki z konfiturą przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 100°C.

Zima, dzięki tym smakołykom, na pewno będzie znośniejsza!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przetwory na koniec lata - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski