3 z 12
Poprzednie
Następne
Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie [PRZEPISY]
Suszone pomidory w oliwie
Składniki
pomidory koktajlowe lub każda inna odmiana
sól kamienna niejodowana
Zalewa
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
4-5 ząbków czosnku na słoik 330 ml
bazylia świeża lub suszona
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na połówki, ułożyć na blaszkach, posypać niewielką ilością soli. Suszyć pomidory do czasu, aż miąższ pozbawimy wilgoci.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, dodać świeżą lub suszoną bazylię, słoik wypełnić pomidorami. Oliwę podgrzać (nie zagotować!), zalać gorącą, zakręcić słoje. Słoiki nie wymagają pasteryzacji.
Przepis Agnieszki Sznajder