Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przybyło zatruć pokarmowych!

RASZ
W powiecie suskim, pięciokrotnie wzrosła liczba zatruć pokarmowych. Najczęstszymi przyczynami zatruć są nadal bakterie różnych typów salmonelli.

   Według Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Suchej Beskidzkiej w ubiegłym roku odnotowano pięć przypadków zbiorowego zatrucia pokarmowego, czyli więcej niż w roku 2003, a czterdzieści trzy osoby zachorowały. Spośród nich osiemnaście hospitalizowano, a jedna zmarła.
   Ten jeden przypadek wydarzył się w Jordanowie, gdzie dziewiętnaście osób miało biegunkę i wymioty. Dolegliwości spowodowała właśnie pałeczka salmonelli, która znaleziono w gotowanym ryżu, kiełbasie, białym serze, twarogu, a nawet grysiku.
   Nie zawsze inspektorzy mogą odpowiedzieć co wywołało zatrucie. Tak było w Jordanowie, gdzie zatruło się pięcioro dzieci oraz w Bystrej Sidzinie, gdzie zatruło się sześć osób, z których cztery odwieziono do szpitala.
   W Małopolsce - W około 80 proc. przyczyną powstawania zatruć pokarmowych jest używanie do wyrobu żywności surowych jaj, które przed użyciem nie są w żaden sposób myte lub dezynfekowane - poinformowała lek. med. Jadwiga Pacuła-Hebzda Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Krakowie.
(RASZ)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski