Przybyło zatruć pokarmowych!

RASZ
W powiecie suskim, pięciokrotnie wzrosła liczba zatruć pokarmowych. Najczęstszymi przyczynami zatruć są nadal bakterie różnych typów salmonelli.

   Według Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Suchej Beskidzkiej w ubiegłym roku odnotowano pięć przypadków zbiorowego zatrucia pokarmowego, czyli więcej niż w roku 2003, a czterdzieści trzy osoby zachorowały. Spośród nich osiemnaście hospitalizowano, a jedna zmarła.
   Ten jeden przypadek wydarzył się w Jordanowie, gdzie dziewiętnaście osób miało biegunkę i wymioty. Dolegliwości spowodowała właśnie pałeczka salmonelli, która znaleziono w gotowanym ryżu, kiełbasie, białym serze, twarogu, a nawet grysiku.
   Nie zawsze inspektorzy mogą odpowiedzieć co wywołało zatrucie. Tak było w Jordanowie, gdzie zatruło się pięcioro dzieci oraz w Bystrej Sidzinie, gdzie zatruło się sześć osób, z których cztery odwieziono do szpitala.
   W Małopolsce - W około 80 proc. przyczyną powstawania zatruć pokarmowych jest używanie do wyrobu żywności surowych jaj, które przed użyciem nie są w żaden sposób myte lub dezynfekowane - poinformowała lek. med. Jadwiga Pacuła-Hebzda Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Krakowie.
(RASZ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie