Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przysmak `a la Korfu

Redakcja
Sissi często przebywała na wyspie Korfu, gdzie miała swój pałac. Tam wymyśliła przysmak `a la Korfu, popijany kruszonem. Tę potrawę proponuje pani Małgorzata Chojnacka na weekend dla 4 osób. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 5 łyżek mąki, jedno jajko, sól. Przygotowanie: do mąki dodajemy mleko, następnie jajko i sól, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie smażymy na oleju 8 naleśników. W naleśniki zawijamy płaty wędzonego łososia (1 - 2 do każdego), posypujemy czerwonym i czarnym kawiorem, dekorujemy, podajemy na sałacie z papryką zieloną i pomidorem. Kruszon: mała puszka ananasów, duża puszka brzoskwiń, pokrojone w kostkę i zmieszane z 1 szklanką białego wina półwytrawnego. Do smaku dodajemy zmielony cynamon i parę kostek lodu.

Przepis

Salonik Pollerowej przy ul. Szpitalnej 30 to wyjątkowe miejsce na mapie krakowskich kawiarni. Wnętrze zdobią secesyjne meble i portrety Heleny Modrzejewskiej, która tu mieszkała, Wandy Pollerowej, do której kiedyś należał hotel Pollera i obecnego właściciela mecenasa Zbigniewa Chojnackiego w mundurze komandora Zakonu Świętego Sylwestra. Wisi też portrecik cesarzowej Sissi, którą gospodyni Saloniku Małgorzata Chojnacka obdarza prawdziwym kultem. Przejawia się m.in. w podawaniu ulubionych potraw cesarzowej.

(RD)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski