Przysmak `a la Korfu

Redakcja
Sissi często przebywała na wyspie Korfu, gdzie miała swój pałac. Tam wymyśliła przysmak `a la Korfu, popijany kruszonem. Tę potrawę proponuje pani Małgorzata Chojnacka na weekend dla 4 osób. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 5 łyżek mąki, jedno jajko, sól. Przygotowanie: do mąki dodajemy mleko, następnie jajko i sól, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie smażymy na oleju 8 naleśników. W naleśniki zawijamy płaty wędzonego łososia (1 - 2 do każdego), posypujemy czerwonym i czarnym kawiorem, dekorujemy, podajemy na sałacie z papryką zieloną i pomidorem. Kruszon: mała puszka ananasów, duża puszka brzoskwiń, pokrojone w kostkę i zmieszane z 1 szklanką białego wina półwytrawnego. Do smaku dodajemy zmielony cynamon i parę kostek lodu.

Przepis

Salonik Pollerowej przy ul. Szpitalnej 30 to wyjątkowe miejsce na mapie krakowskich kawiarni. Wnętrze zdobią secesyjne meble i portrety Heleny Modrzejewskiej, która tu mieszkała, Wandy Pollerowej, do której kiedyś należał hotel Pollera i obecnego właściciela mecenasa Zbigniewa Chojnackiego w mundurze komandora Zakonu Świętego Sylwestra. Wisi też portrecik cesarzowej Sissi, którą gospodyni Saloniku Małgorzata Chojnacka obdarza prawdziwym kultem. Przejawia się m.in. w podawaniu ulubionych potraw cesarzowej.

(RD)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie