Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przysmaki tradycyjnej kuchni na kiermaszu galicyjskim [ZDJĘCIA]

(MAK)
Kiermasz potrwa do 6 stycznia
Kiermasz potrwa do 6 stycznia Adam Wojnar
Impreza. W aurze sztucznie padającego śniegu Galicyjski Kiermasz Adwentowy został otwarty wczoraj przez św. Mikołaja. Wydarzeniu towarzyszył koncert kolęd w wykonaniu dzieci. W śpiewanie włączyli się również mieszkańcy Krakowa oraz turyści.

Jak co roku na kiermaszu nie zabrakło licznych kramów oferujących świąteczne specjały, w tym pięknie zdobione pierniki, konfitury, pieczone kasztany, owoce w czekoladzie. Każdy, kto tu przyjdzie, będzie mógł spróbować przysmaków tradycyjnej i ekologicznej kuchni. Kramy są pełne regionalnych wędlin i serów. Na zimowe temperatury z pewnością pomoże gorąca czekolada i grzane wino.

Na targach nie brakuje oryginalnych, świątecznych prezentów pod choinkę, takich jak: ręcznie robione czapki i rękawiczki, artystyczna biżuteria, wyjątkowe torebki z filcu czy bożonarodzeniowe kartki i ozdoby.

W tym roku organizator odda scenę Mikołajowi i jego najmłodszym podopiecznym. Nie zabraknie licznych artystycznych warsztatów, gier dla najmłodszych, jasełek oraz wspólnego kolędowania. Odwiedzający kiermasz będą też mogli m.in. skorzystać z konsultacji dietetyka, specjalistów medycyny sportowej i fizjoterapeutów.

Jest również propozycja dla spragnionych sportowych wrażeń. Przez cały czas trwania kiermaszu dostępne będzie lodowisko na wolnym powietrzu.

W tym roku impreza jest połączona z akcją charytatywną Szlachetna Paczka. Kiermasz potrwa do 6 stycznia i będzie dostępny codziennie w godz. 10-22.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski