Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przysmaki z Kościelca rekomendowane na listę Produktów Tradycyjnych

Marzena Rogozik
Marzena Rogozik
Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego rekomendowała produkty z terenu gminy Proszowice: kościeleckie pierogi z kurdybankiem, pierogi marmurkowe oraz strucla makowa do wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Kościelca zaprezentowały w tym tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim metody produkcji i przygotowywania tych tradycyjnych potraw. Zdradziły również sekret przerywanej fermentacji drożdży, która odróżnia kościelecką strucle makową od innych ciast.

Przy okazji wspomniały o związanej z nimi legendzie o św. Jacku, którego w podzięce za uratowanie plonów od gradobicia, mieszkańcy Kościelca ugościli pierogami.

Delegację z Kościelca wspierał burmistrz Proszowic Grzegorz Cichy, który chwalił zaangażowanie Koła Gospodyń Wiejskich w kultywowanie regionalnych tradycji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski