Przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Kościelca zaprezentowały w tym tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim metody produkcji i przygotowywania tych tradycyjnych potraw. Zdradziły również sekret przerywanej fermentacji drożdży, która odróżnia kościelecką strucle makową od innych ciast.
Przy okazji wspomniały o związanej z nimi legendzie o św. Jacku, którego w podzięce za uratowanie plonów od gradobicia, mieszkańcy Kościelca ugościli pierogami.
Delegację z Kościelca wspierał burmistrz Proszowic Grzegorz Cichy, który chwalił zaangażowanie Koła Gospodyń Wiejskich w kultywowanie regionalnych tradycji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?