Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przystawki na Wielkanoc 2024, które zrobią furorę! Te przekąski nie tylko ładnie wyglądają, ale znakomicie smakują [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2023. Aż chce się jeść!
Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2023. Aż chce się jeść! Fot. Katarzyna Jaworek
Nuda na wielkanocnym stole? Niekoniecznie! Z tymi przystawkami zrobisz święta, jakich jeszcze nie było! Te przekąski nie tylko ładnie wyglądają, ale znakomicie smakują. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2024. Aż chce się jeść! Poniżej sprawdzone przepisy:

  • Tartaletki z pastą rybno-jajeczną
  • Domowy pasztet drobiowy
  • Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku
  • Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
  • Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone

Tartaletki z pastą rybno-jajeczną [PRZEPIS]

Tartaletki z pastą rybno-jajeczną.
Tartaletki z pastą rybno-jajeczną. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Składnik na pastę:

  • 3 jajka
  • 1 puszka wędzonych szprotek w oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę oraz sól. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować. W cieście wykroić krążki. Kawałkami ciasta wykleić foremki na babeczki. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek.
Pasta: Jajka ugotować na twardo i obrać. Szprotki odsączyć z oleju. Jajka, pół puszki szprotek, majonez oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Pastę przełożyć do rękawa. Babeczki wypełnić pastą rybną- jajeczną. Wierzch udekorować pozostałymi szprotkami oraz natką pietruszki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół [PRZEPIS] 

Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół.
Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki: 

  • 500 ml wody 
  • 400 g mięsa z piersi indyka 
  • 250 g boczku 
  • 200 g wątróbek kurzych 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1 czerstwa bułka 
  • 4-5 średnich pieczarek 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • oliwa do smażenia 
  • masło do natłuszczenia formy 
  • mielone orzechy laskowe lub bułka tarta do oprószenia formy 

Wykonanie
Wodę wlać do garnka, zagotować. Dodać mięso pokrojone w paski, boczek pokrojony w kostkę, wątróbki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut. 
Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać. Smażyć pieczarki i cebulę na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty. 
Ugotowane mięso, boczek i wątróbki  wyjąć z wywaru. Bułkę namoczyć w wywarze przez ok. 5 minut. 
Mięso, boczek, wątróbki, bułkę, podsmażoną cebulę i pieczarki  zblendować lub zemleć na gładko. Dodać jajka, sól, pieprz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Formę keksówkę natłuść i obsypać mielonymi orzechami laskowymi lub bułką tartą. Przelać pasztet do foremki. 
Piec przez 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku [PRZEPIS]

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku.
Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na koszyczek

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 plastry bekonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich.
Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • królik (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 2-3 jaja
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • kilka suszonych grzybków,
  • ewentualnie 20 dag pieczarek
  • 2 czerstwe bułki
  • 10 dag smalcu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, tarta bułka

Wykonanie
Umyć i pokroić na kawałki królika. Mięso, boczek i grzyby oraz cebulę dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątrobę, aby straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia, dodać bułki i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso, usunąć kości i przepuścić 3 razy przez maszynkę z namoczonymi bułkami i grzybami. Dodać do masy jaja i przyprawy, dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. przez około 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą [PRZEPIS]

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą.
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na tatara śledziowego

  • 5 matiasów solonych
  • 15 sztuk pieczarek marynowanych
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 strąki papryki czerwonej marynowanej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone [PRZEPIS]

Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone.
Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone. Fot. 123 RF

Składniki

  • 10 dag łososia wędzonego
  • 20 dag serka mascarpone
  • łyżka posiekanego koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • cytryna

Wykonanie
Dokładnie wymieszać serek z koperkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na blacie rozłożyć plastry łososia i dokładnie rozsmarować na nich serek. Ostrożnie zwinąć w roladki. Każdą roladkę przewiązać gałązką szczypiorku.
Przekąskę serwować na eleganckim półmisku w towarzystwie cytryny pokrojonej na ósemki.
Przepis Janiny Czai

Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski