18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Psia miska pełna zdrowia i energii

DOROTA DEJMEK
Pokarm psa powinien być zawsze świeży. Skwaśniały, spleśniały jest częstą przyczyną zatruć i chorób. FOT. 123RF
Pokarm psa powinien być zawsze świeży. Skwaśniały, spleśniały jest częstą przyczyną zatruć i chorób. FOT. 123RF
Białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, wypełniacze oraz woda. Zdrowie psa zależy od odpowiedniego odżywiania. Zwierzak karmiony resztkami z naszych talerzy nie otrzyma wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Pokarm psa powinien być zawsze świeży. Skwaśniały, spleśniały jest częstą przyczyną zatruć i chorób. FOT. 123RF

ODŻYWIANIE PSÓW. Na każdym etapie swojego życia pies potrzebuje pełnowartościowego, zbilansowanego pokarmu. Właściwa dieta jest podstawą jego dobrego zdrowia. Karmiony resztkami z naszych talerzy nie otrzyma wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Co więcej, ludzkie posiłki, a nawet przysmaki, za którymi czworonogi przepadają (np. czekolada) mogą mu poważnie zaszkodzić.

Mięso - źródło białka

Psy należą do grupy drapieżników. Uwielbiają mięso, potrzebują jednak zdecydowanie mniej białka niż koty i chętnie zjadają również inne smaczne kąski. Ich posiłki powinny być bardzo dobrze zbilansowane, odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów jest niezbędny zarówno dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych, jak i dla zdrowego wyglądu skóry i sierści psa.

Psy mogą być żywione mięsem z wszystkich gatunków zwierząt, najzdrowsza jest jednak wołowina, cielęcina i drób; wieprzowinę podajemy sporadycznie. Najlepsze jest mięso pełnowartościowe, ale od czasu do czasu mogą to być także narządy wewnętrzne (wątroba, śledziona, serca, nerki). Niewielkie znaczenie odżywcze mają płuca - zawierają dużą ilość tkanki łącznej i mogą stanowić jedynie pokarm uzupełniający. Mięso końskie zalecane jest szczeniętom jako pierwszy stały pokarm.

Źródłem białka są także ryby (zawierają ponadto witaminę A oraz fosfor). Psom należy podawać mięso z ryb morskich, takich jak np. dorsz, surowe lub ugotowane. Wcześniej należy usunąć duże ości. Nie wolno jednak psom podawać ryb wędzonych, smażonych czy marynowanych.

Zdrowe dodatki

Mięso lub rybę trzeba podawać z dodatkiem jarzyn, a nawet owoców oraz np. brązowego niełuskanego ryżu lub makaronu. Nie podawajmy naszemu pupilowi roślin strączkowych - są ciężkostrawne, wywołują wzdęcia i długo zalegają w przewodzie pokarmowym psa. Z tych samych względów unikajmy także roślin kapustnych. Jeśli podajemy ziemniaki, to wyłącznie w małych ilościach i dobrze rozgniecione - psi żołądek bardzo słabo je trawi. Nie zapominajmy o tłuszczach. Najlepsze tłuszcze roślinne to oleje: lniany, sojowy, słonecznikowy lub arachidowy; zwierzęce - łój wołowy.

Jako przekąskę serwujemy psie suchary - wyrabiają zgryz i mechanicznie czyszczą zęby naszego pupila. Są produktem wysoko odżywczym i łatwo trawionym przez psy. Dobrej jakości suchary powinny zawierać wszystkie niezbędne odżywcze składniki mięsne i roślinne.

Kości cielęce, chrząstki i kruche kości wołowe stanowią dla naszych czworonogów niezbędny smakowity dodatek, ale pod warunkiem, że nie są zbyt wyługowane długotrwałym gotowaniem. Nie można jednak podawać psu kości piszczelowych i rurowych, szczególnie z dziczyzny lub drobiu, ponieważ łatwo się łamią na cienkie i ostre kawałki, co może powodować uszkodzenie żołądka lub jelit. Mleko powinno być podawane tylko szczeniętom i karmiącym sukom.

Obok miski na posiłek, zawsze powinna stać miska ze świeżą, czystą wodą.

Gotowe karmy

Samodzielne gotowanie posiłków jest więc, wbrew pozorom, zadaniem dość trudnym i czasochłonnym. Nie zawsze mamy pod ręką wszystkie potrzebne produkty oraz czas, aby bawić się w kucharza. Bogata oferta gotowych karm (suchych lub tzw. mokrych) to duże ułatwienie dla posiadaczy psów. Jedyne, co musimy zrobić, to odpowiednio dobrać karmę do wieku, rasy i wagi naszego pupila.
Dlaczego jednak kilogram jednej karmy kosztuje 30-40 złotych, a drugiej 8-11 złotych? Czym poza ceną różnią się od siebie? O różnicach cenowych decyduje skład - te droższe zawierają prawdziwe mięso, wysokiej jakości składniki, np. obniżające ryzyko alergii czy wzmacniające układ kostny. W tych tańszych wołowinę zastąpiono mączką, a białko soją.

Warto wiedzieć, że kupując tańszą karmę, oszczędzamy pieniądze tylko pozornie. Ilość droższej karmy zaspokajającej dzienne zapotrzebowanie psa jest bowiem znacząco niższa niż ilość karmy z dolnej półki. Oznacza to, że im tańsza karma, tym wagowo pies musi zjeść jej więcej w ciągu dnia.

Czytajmy etykiety

Dobra karma powinna zawierać: białko pochodzenia zwierzęcego (w droższych karmach) lub roślinnego (w tańszych), fruktooligosacharydy (FOS; włókna stymulujące układ odpornościowy i trawienny), mannooligosacharydy (składnik wspomagający mechanizmy obronne organizmu), witaminy (A, D, E, K), nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 (wpływają na rozwój, kondycję, sierść i zdolność do rozmnażania), minerały (ich skład oraz ilość dobrane są w karmie do wieku psa).

Dobrej jakości karmy zawierają także L-karnitynę (pełni ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni szkieletowych), glukozaminę (pobudza odbudowę chrząstki stawowej), siarczan chondroityny (składnik chrząstki stawowej), biopleksy (organiczne związki metali), luteinę (chroni oczy psa przed wolnymi rodnikami), siemię lniane oraz wyciąg z jukki.

dorota.dejmek@dziennik.krakow.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski