MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pstrąg smażony po zobielsku [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Pstrąg po zobielsku: danie to zajęło II miejsce w konkursie na potrawę regionalną.

Przepis na pysznego pstrąga polecają gospodynie z Białki. Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspiera­jących członkinie. Każda z pań robi co umie najlepiej – rękodzie­ło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie też wyśmienicie gotują.

Składniki

  • pstrąg (jeden na jedną osobę)
  • sól, pieprz
  • koper
  • mąka
  • masło


Wykonanie

Wziąć 1 pstrąga na osobę. Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu, rybę dokładnie natrzeć solą i pieprzem (również w środku). Do środka włożyć mały pęczek koperku i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, niech przejdzie przyprawami. Następnie obtoczyć dwukrotnie w mące i smażyć na maśle z obu stron często odwracając.
Tak przygotowana ryba ma złocistą skórkę i cudow­ny aromat. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrym dodatkiem jest chleb swojski z masłem czosnkowym.

Zobacz koniecznie: Pomysł na obiad. Ryby. TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pstrąg smażony po zobielsku [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski