Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pszczelarze porozmawiają o zimowaniu i zdrowiu pszczół oraz tajemnicach miodu

(BCA)
Fot. MODR Karniowice
Pszczelarze spotkają się w sobotę 26 stycznia na wojewódzkiej konferencji. Będzie okazja, żeby porozmawiać o tegorocznym zimowaniu pszczół. Będą też informacje ekspertów o jakości miodu i jego tajemnicach oraz sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich. Konferencja jest okazją do nagrodzenia najlepszych pasiek w Małopolsce.

XXIII Wojewódzka Konferencja Pszczelarska odbędzie się w sobotę 26 stycznia o godz. 9 w sali konferencyjnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

Podczas konferencji zostaną ogłoszone wyniki MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU PASIEK za rok 2018. Konkurs ten został wznowiony po kilkuletniej przerwie i będzie organizowany co roku przez MODR w Karniowicach. Laureaci otrzymają cenne nagrody ufundowane przez sponsorów. Konferencji towarzyszyć będą stoiska z miodem, produktami pszczelimi i sprzętem dla pszczelarstwa.

Długa kampania informacyjna o znaczeniu pszczół zaczyna przynosić efekty. Coraz więcej osób dostrzega korzyści płynące ze spożywania miodu i innych produktów pozyskiwanych w pasiekach, jak również zaczyna doceniać znaczenie pszczół dla produkcji żywności i zachowania różnorodności biologicznej. Od pszczół zapylających rośliny zależy bowiem rozwój i odnawianie się przeważającej większości gatunków naszej flory, jak również produkcja żywności, pasz i surowców przemysłowych.

Rosnące zainteresowanie pszczołami i ich znaczeniem dla człowieka oraz przyrody przekłada się na zapotrzebowanie konsumentów na produkty pszczele. Jednak dzisiejsze pszczelarstwo zmaga się z problemami związanymi z wywieraniem przez ludzi coraz większej presji na środowisko przyrodnicze. Dlatego są coraz większe trudności w utrzymaniu rodzin pszczelich w odpowiednim stanie zdrowotnym. Wymaga to od pszczelarzy ciągłego podnoszenia wiedzy i umiejętności.

Program konferencji

- „Tajemnice miodu w kontekście jego jakości” - wykład wygłosi kierownik Laboratorium Jakości Produktów Pszczelich, Zakład Pszczelnictwa w Puławach - dr hab. Teresa Szczęsna prof. nadzw. Instytutu Ogrodnictwa.

- Nowe możliwości sprzedaży produktów pszczelich i przetworów na bazie produktów pszczelich, jakie mają pszczelarze w związku ze zmianami przepisów ustawy o rolniczym handlu detalicznym oraz sprzedaży bezpośredniej i przepisy podatkowe z tym związane - przedstawi specjalista Urzędu Skarbowego w Krakowie - mgr Roman Syska.

- Problematykę związaną z zagrożeniami pszczół chorobami i środkami chemicznymi ochrony roślin oraz sposoby ich przezwyciężania - omówi mgr inż. Jan Ślusarz - specjalista w dziedzinie pszczelarstwa.

POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:

WIDEO: Krótki wywiad. Czy nowa szefowa Zarządu Inwestycji Miejskich rzeczywiście ma wyrok?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski