Puszysty sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny, puszysty sernik, pachnący wanilią i pomarańczami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny, puszysty sernik, pachnący wanilią i pomarańczami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można je zrobić w domu ze zmielonego twarogu doprawionego wanilią i świeżo otartą skórką z pomarańczy. Mamy dla Ciebie dokładne wskazówki, jak krok po kroku przygotować smakowity i puszysty sernik bez spodu. Wypróbuj nasz niezawodny przepis na ciasto lekkie jak chmurka. Życzymy smacznego!

W skrócie

Idealny sernik? Pamiętaj o tych zasadach

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, szczególnie podczas Wielkanocy.. Kremowy, puszysty i pachnący wanilią oraz pomarańczami wypiek z pewnością zachwyci naszych bliskich. Jego przygotowanie jest proste, wymaga jedynie przestrzegania kilku zasad.

Chcesz zrobić idealny sernik? Pamiętaj o tych wskazówkach:

  • składniki muszą być w temperaturze pokojowej - warto wyjąć je wcześniej z lodówki,
  • kup ser półtłusty i zmiel go samodzielnie, możesz przecisnąć go także przez praskę do ziemniaków,
  • ser możesz zmielić raz, dwa lub trzy razy, im więcej razy go zmielisz, tym sernik zyska bardziej kremową konsystencję,
  • żółtka utrzyj z cukrem na jasną i gęstą masę,
  • sernik warto doprawić do smaku świeżo startą skórką z pomarańczy,
  • jeśli chcesz dodać do sernika rodzynki, to namocz je wcześniej w niewielkiej ilości rumu lub wody.

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na sernik bez spodu, pachnący wanilią i pomarańczami. To pyszny, klasyczny wypiek, który zawsze się udaje i z pewnością zasmakuje każdemu.

Wierzch sernika możesz udekorować:

  • cukrem pudrem,
  • lukrem cytrynowym,
  • polewą czekoladową,
  • rozpuszczoną białą czekoladą,
  • kajmakiem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować sernik bez spodu:

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Sprawdzony przepis na sernik bez spodu

(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Na koniec delikatnie połącz ubite białka z serową masą. Możesz wymieszać całość łyżką lub mikserem na małych
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Na koniec delikatnie połącz ubite białka z serową masą. Możesz wymieszać całość łyżką lub mikserem na małych obrotach. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok. 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 250 g margaryny lub masła
  • szklanka cukru
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić sernik bez spodu?

  1. Zacznij od zmielenia twarogu w maszynce na średnich oczkach, na przemian z pokrojoną w kostkę margaryną. Jeśli lubisz kremowe serniki zmiel całość dwa lub trzy razy.
  2. Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w oddzielnych miskach.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią, najlepiej używając miksera kuchennego.
  4. Gdy masa będzie gęsta i jasna, dodawaj stopniowo zmielony z margaryną ser.
  5. Wsyp mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z pomarańczy.
  6. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  7. Na koniec delikatnie połącz ubite białka z serową masą. Możesz wymieszać całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.
  8. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  9. Piecz ok. 1 godz. w 180 stopniach.
  10. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Pyszny, puszysty sernik, pachnący wanilią i pomarańczami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Puszysty sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

miejsce #2

Philips

PHILIPS AWP2935WHT/10 biały

78,47 zł32,00 zł-59%
miejsce #3

Aquaphor

Aquaphor Prestige 2,8l czarny + 1 wkład

69,99 zł39,99 zł-43%
miejsce #4

Dafi

Dafi Start Classic 2,4L Biały

18,60 zł12,00 zł-35%
miejsce #5

Aquaphor

Aquaphor Jasper 2,8L Granatowy + wkład B25 Maxfor

45,00 zł39,99 zł-11%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Puszysty sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie