Pyłek zamieniają na złotówki

Redakcja
Kapryśny, zimny maj skutecznie przeszkodził pszczołom w zbieraniu nektaru i produkcji miodu. Toteż tegoroczne Święto Pierwszego Miodobrania w Zakliczynie zbyt słodkie nie będzie. To już trzecia edycja miodowego święta, organizowanego 29 maja przy współudziale władz samorządowych i Koła Pszczelarzy Zakliczyn przy Zrzeszeniu Pszczelarzy "Apipol-Kraków".

ZAKLICZYN. Pszczelarze z "Apipolem"

   Zakliczyńskie koło, które powstało przed trzema laty, skupia obecnie właścicieli 14 pasiek, sukcesywnie rozwijających się. W pasiekach stoi przeciętnie 25-30 uli, największa liczy 80 pni. Pszczelarze zakładają ambitnie, że w każdej z pasiek będzie w przyszłości po sto rodzin pracowitych owadów. Ta wielkość powinna przesądzić o większej opłacalności hodowli pszczół.
   - Jestem dobrej myśli. Nasi pszczelarze to młodzi rolnicy, z wyobraźnią i wykształceniem; stale uzupełniają wiedzę, uczestnicząc m.in. w comiesięcznych szkoleniach "Apipolu". Wierzą, że pasieki mogą stanowić mocne źródło dodatkowego dochodu i nie wahają się inwestować w przyszłość - komplementuje ich Matylda Nowak ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy, która koordynowała porozumienie rolników z krakowskim "Apipolem". Do dzisiaj żywo interesuje się pszczelarstwem i podkreśla jego pozytywny wpływ, także na środowisko naturalne.
   Zakliczyńscy pszczelarze zaryzykowali współpracę z "Apipolem" i wychodzą na tym korzystnie. Pani Matylda przypomina, że to "Apipol" finansuje szkolenia, wyposażył częściowo pasieki, ręczył zainteresowanym rolnikom kredyty preferencyjne. - Na początku nasi rolnicy nie dysponowali własnym, znaczącym kapitałem i ten rodzaj wsparcia bardzo im pomógł - zwraca uwagę pani Matylda.
   A dzisiaj umowy z "Apipolem" nie ograniczają pszczelarzy. Miód w 80 procentach sprzedają sami, po korzystniejszych cenach, na wolnym rynku. Nie mają też większych kłopotów ze sprzedażą innych pszczelich produktów.
   "Apipol" przyjmuje w każdej ilości ceniony pyłek pszczeli, od ubiegłego roku skupuje również tzw. ziołomiody. Najpierw dostarcza do pasiek syropy (m.in. aloesowy, tymiankowy), a tam pracowite owady przerabiają je na lecznicze ziołomiody. Nabywców znajdują też wosk pszczeli i propolis.
   Z pewnością niektórych miodowych specjałów będzie można spróbować podczas zapowiadanego Święta Pierwszego Miodobrania. Organizatorzy już dziś zapraszają 29 maja do Zakliczyna.
Marek Baran

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie