Pyszne, niespotykane ciasta na weekend. Zobacz przepisy na wyjątkowe domowe wypieki
Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”
Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
250 ml śmietanki 30%
200 g cukru pudru
300 g czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)
Galaretka borówkowa:
300 g borówek leśnych
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka jagodowa
Dodatkowo:
150 g borówek leśnych
2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
100 g białych mlecznych draży
Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”