Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Pierwsza matura unieważniona. Szef CKE mówi o szczegółach

NOWE
Pierwsza matura unieważniona. Szef CKE mówi o szczegółach

Prezydent Paweł Gulewski ślubował i przejął władzę w Toruniu [zdjęcia]

Prezydent Paweł Gulewski ślubował i przejął władzę w Toruniu [zdjęcia]

Polecamy

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!

Świątek na okładce magazynu „Elle” gra w „czerwone i czarne” [ZDJECIA]

Świątek na okładce magazynu „Elle” gra w „czerwone i czarne” [ZDJECIA]

Zaginął Jarosław Rzemiński z gminy Iwanowice. Nie nawiązał kontaktu z rodziną

Zaginął Jarosław Rzemiński z gminy Iwanowice. Nie nawiązał kontaktu z rodziną