Rakowy, miodowy, kminkowy. Sos w roli głównej

Katarzyna KachelZaktualizowano 
Fot. Bruno Fidrych
Smaki Małopolski 2015. Ostra kulinarna walka trwa. Pamiętajcie Państwo, że wciąż macie wpływ na ostateczny kształt listy 27 najlepszych restauracji Krakowa. Możecie wysyłać SMS-y do 28 września.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Zbierają je w okolicach rzeki Douro w północnej Portugalii. Grona muszą być dojrzałe i okazałe. Miażdży się je później i poddaje fermentacji do momentu, gdy poziom alkoholu osiągnie 7 procent. Potem jeszcze spirytus winny – i porto gotowe. Smak ma bogaty, o różnej intensywności; czasami dominują w nim figi, karmel, a nawet orzechy. Idealne do popołudniowej kawy, jak i do wzmocnienia, podkreślenia czy przełamania charakteru dań. Szef kuchni restauracji La Fontaine, która serwuje potrawy kuchni francuskiej, dodał go do sosu podawanego z tradycyjną cielęciną „Ris de veau”.

Jak taki dip jest istotny w potrawie, wie każdy średnio wyuczony kucharz. Wie, jak może zepsuć lub uratować danie. Warto przyjrzeć się zatem, z czego wyczarowują je szefowie, których lokale walczą o miano najlepszych w mieście. W Klezmer-Hois znajdziemy sos miodowo-imbirowy i czosnkowo-kminkowy. W Da Pietro rakowy i borowikowy z truflową nutą, a w Trzech Rybkach – ostrygowy i gorczycowy.

Która kombinacja Państwu odpowiada? Możecie wskazać swoich faworytów. Na wybranych kandydatów do tytułu „Smaki Krakowa 2015” można głosować, wysyłając SMS-y, przez stronę www.dziennikpolski24.pl i za pośrednictwem aplikacji na portalu Facebook.

Jeżeli chcecie Państwo wysłać SMS-a, macie czas do 28 września. Listę wskazanych przez Kapitułę restauracji znajdziecie obok. Wystarczy wpisać numer swojego kandydata. Jeden wysłany SMS to 10 punktów w plebiscycie na daną kandydaturę. Głosowanie internetowe trwa do 21 września. Kapituła plebiscytu w terminie do 2 października wyłoni po trzy restauracje w każdej z kategorii. Przejdą one do III etapu plebiscytu. Wybierzemy w nim laureatów i przyznamy Grand Prix.

Zadecyduje ostatecznie Kapituła, uwzględniając sumę głosów. Podejmując tę decyzję, będzie się kierować zasadą, zgodnie z którą o wyborze laureatów w 50 procentach decydować będą oddane głosy.

Smaki Krakowa

polecane: Flesz: otyłość zabija Polaków, problem rośnie i dotyczy nastolatków

Materiał oryginalny: Rakowy, miodowy, kminkowy. Sos w roli głównej - Plus Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3