Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rakowy, miodowy, kminkowy. Sos w roli głównej

Katarzyna Kachel
Fot. Bruno Fidrych
Smaki Małopolski 2015. Ostra kulinarna walka trwa. Pamiętajcie Państwo, że wciąż macie wpływ na ostateczny kształt listy 27 najlepszych restauracji Krakowa. Możecie wysyłać SMS-y do 28 września.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Zbierają je w okolicach rzeki Douro w północnej Portugalii. Grona muszą być dojrzałe i okazałe. Miażdży się je później i poddaje fermentacji do momentu, gdy poziom alkoholu osiągnie 7 procent. Potem jeszcze spirytus winny – i porto gotowe. Smak ma bogaty, o różnej intensywności; czasami dominują w nim figi, karmel, a nawet orzechy. Idealne do popołudniowej kawy, jak i do wzmocnienia, podkreślenia czy przełamania charakteru dań. Szef kuchni restauracji La Fontaine, która serwuje potrawy kuchni francuskiej, dodał go do sosu podawanego z tradycyjną cielęciną „Ris de veau”.

Jak taki dip jest istotny w potrawie, wie każdy średnio wyuczony kucharz. Wie, jak może zepsuć lub uratować danie. Warto przyjrzeć się zatem, z czego wyczarowują je szefowie, których lokale walczą o miano najlepszych w mieście. W Klezmer-Hois znajdziemy sos miodowo-imbirowy i czosnkowo-kminkowy. W Da Pietro rakowy i borowikowy z truflową nutą, a w Trzech Rybkach – ostrygowy i gorczycowy.

Która kombinacja Państwu odpowiada? Możecie wskazać swoich faworytów. Na wybranych kandydatów do tytułu „Smaki Krakowa 2015” można głosować, wysyłając SMS-y, przez stronę www.dziennikpolski24.pl i za pośrednictwem aplikacji na portalu Facebook.

Jeżeli chcecie Państwo wysłać SMS-a, macie czas do 28 września. Listę wskazanych przez Kapitułę restauracji znajdziecie obok. Wystarczy wpisać numer swojego kandydata. Jeden wysłany SMS to 10 punktów w plebiscycie na daną kandydaturę. Głosowanie internetowe trwa do 21 września. Kapituła plebiscytu w terminie do 2 października wyłoni po trzy restauracje w każdej z kategorii. Przejdą one do III etapu plebiscytu. Wybierzemy w nim laureatów i przyznamy Grand Prix.

Zadecyduje ostatecznie Kapituła, uwzględniając sumę głosów. Podejmując tę decyzję, będzie się kierować zasadą, zgodnie z którą o wyborze laureatów w 50 procentach decydować będą oddane głosy.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rakowy, miodowy, kminkowy. Sos w roli głównej - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski