Kuchnia orientalna. Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni.. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis na bulion, dodaj do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe.
Po tym, jak pokochaliśmy sushi, powoli otwieramy się też na inne przysmaki kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Coraz popularniejsze stają się restauracje i food trucki serwujące tylko określony rodzaj orientalnej zupy w kilku odsłonach - miejsca z ramenem czy zupami pho oraz warsztaty kulinarne pokazujące, jak taką zupę przyrządzić we własnym domu.
Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, tofu, makaron sojowy, sezam czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.
![Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/31/69/5c920c2f56827_o,size,380x238,q,71,h,c8bdec.jpg)
Wegetariański ramen z migdałami [PRZEPIS]
Składniki
- 1 zielony ogórek
- 1 opakowanie tofu
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 3 jajka
- ½ kg pieczarek
- 1 brokuł
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- kiełki rzeżuchy
- 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
- 200 g sezamu Bakalland
- 1 łyżeczka startego imbiru
- olej sezamowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki.
Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek.
Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.
![Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/71/6e/5c920c4b8b14a_o,size,380x238,q,71,h,6881d8.jpg)
Miso z sezamem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 opakowanie tofu
- 1 opakowanie makaronu sojowego
- 1 kg pieczarek
- 20 g wodorostów wakame
- 1 cebula dymka
- 3 łyżki pasty miso
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 g sezamu Bakalland
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego, podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.
![Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/80/1b/5c920c6d0b5ef_o,size,380x238,q,71,h,08ae94.jpg)
Zupa pho z orzechami nerkowca [PRZEPIS]
Składniki
- 1 marchew
- pół Selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sos sojowy
- 75 g orzechów nerkowca Bakalland
Wykonanie
Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.
Zobacz też:Przepisy z wykorzystaniem kiełków fasoli mung i pędów bambusa
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku
Zobacz też: - Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki ,,Buonissima!”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?