Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki walczą o ogólnopolskie uznanie

Małgorzata Więcek-Cebula
Bochnia. Miód faceliowy i rzepakowo-gry­czany, lody jogurtowe oraz kiełbasa z Biskupic będą walczyć o miano produktu regionalnego.

W bocheńskim Urzędzie Miasta oceniono produkty zgłoszone do konkursu „Mój Rynek – Mój produkt 2015 r.” zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski w Krakowie. Z pięciu zgłoszeń, które napłynęły, wyłoniono cztery, które spełniają wymogi.

Wśród wybranych produktów jest miód faceliowy z „Pasieki u Kiejdów” w Bochni, miód rzepakowo-gryczany z Gospodarstwa Pasieczngo Janusza Słowika w Bochni, lody jogurtowe z „Cafeterii Es­presso” Artura Lorysia z Bochni oraz kiełbasa wiejska z Biskupic produkowana w zakładzie Michała Jaszczyka.

Teraz wojewódzka kapituła konkursowa oceni zgłoszenia z całej Małopolski i wyłoni dwa produkty, które rekomenduje Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Finalistów i producentów artykułów regionalnych poznamy w maju.

Zwycięzcy etapu regionalnego konkursu mogą liczyć na atrakcyjne nagrody rzeczowe i możliwość wzięcia udziału w zagranicznym wyjeździe studyjnym z zakresu sprzedaży bezpośredniej. I na tym jeszcze nie koniec.

Wszyscy laureaci regionalnego etapu konkursu będą mieli możliwość bezpłatnego udziału w promocyjnym pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”. A tutaj ocenią ich najważniejsi jurorzy, czyli potencjalni klienci najsmaczniejszych produktów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski