MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa bryndzowa z boczkiem...
fot. Fot. Paweł Epler

Regionalne zupy, jakich nie znacie! Tak się gotuje w Małopolsce [PRZEPISY]

Zupa bryndzowa z boczkiem

Składniki
2,5 litra wywaru warzywnego
30 dag boczku wędzonego
1/2 kg bryndzy owczej
400 ml kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
kilka  pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)

Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Zobacz również

W życiu nie zawsze było mu do śmiechu. Niemal stracił własną rodzinę

HIT DNIA
W życiu nie zawsze było mu do śmiechu. Niemal stracił własną rodzinę

Wybrzeże Rewal nowym trzecioligowcem. Awans w pięknym stylu

Wybrzeże Rewal nowym trzecioligowcem. Awans w pięknym stylu

Polecamy

Poważny wypadek pod Krakowem. Ogromne utrudnienia w ruchu

Poważny wypadek pod Krakowem. Ogromne utrudnienia w ruchu

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Nocny wypadek w Starym Sączu. Zderzyły się dwa motocykle. Kierowca walczy o życie

Nocny wypadek w Starym Sączu. Zderzyły się dwa motocykle. Kierowca walczy o życie