Regionalne zupy, jakich nie znacie! Tak się gotuje w Małopolsce [PRZEPISY]
Zupa bryndzowa z boczkiem
Składniki
2,5 litra wywaru warzywnego
30 dag boczku wędzonego
1/2 kg bryndzy owczej
400 ml kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)
Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"