KLĘCZANY. Przy Dworze Zielińskich
Chleb z łopaty, podpłomyki, kołacze, pierogi z kapustą - te i inne przysmaki regionalnej kuchni można było skosztować w Klęczanach podczas I Gminnego Przeglądu Dorobku Kulturalnego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Chełmiec.
- Nasze koło istnieje zaledwie od półtora roku - powiedziała "Dziennikowi Polskiemu" Jadwiga Tobiasz z KGW w Marcinkowicach. - Staramy się podtrzymywać nasze regionalne tradycje, prezentować umiejętności, bo każda z pań może się nimi poszczycić.
Każda wystawiająca grupa zaprezentowała również krótkie scenki, nawiązujące do miejscowej tradycji. Koło z Marcinkowic przedstawiło m. in. obyczaj pieczenia chleba, a z Klęczan - skubania i przygotowania wełny.
- Tutaj pod bokiem mamy po sąsiedzku na Limanowszczyźnie Powiatowy Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich - mówi Julian Jacak. - Postanowiłem też zrobić coś takiego u nas. Gościmy panie z KGW z Klęczan, Marcinkowic, Małej Wsi i Krasnego Potockiego. To ostatnie zawiązało się praktycznie przed tą imprezą. Mam nadzieję, że w przyszłym roku dołączą się kolejne koła.
Potrawy oraz programy artystyczne oceniali specjaliści m. in. z MCK "Sokół" w Nowym Sączu. Nagrody pieniężne ufundowane przez wójta gminy Chełmiec Stanisława Porębę otrzymały wszystkie koła. Jury przyznało dwa równorzędne pierwsze miejsca dla KGW w Marcinkowicach i Krasnego Potockiego, 2. KGW Klęczany, 3. KGW Mała Wieś. (MIGA)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?