Zjadaczy było 580. Ich liczbę uchwycono na podstawie zwróconych lodziarniom kuponów, uprawniających do otrzymania bezpłatnej porcji "za dwa złote". Wydanie takiej ilości w kwadrans to hojny gest ze strony czterech firm. Ich wyroby znalazły się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Półfinał V Małopolskiego Festiwalu Smaku był okazją do wręczenia certyfikatów rodzinom Żarneckich, Lubieńskich, Klepaczów, Jarkiewiczów.
Specjalna komisja wybrała produkty i specjały, które będą reprezentować trzy powiaty (nowotarski, tatrzański i suski) w sierpniowym krakowskim finale. Są to: lody śmietankowe i leśne od Lubieńskich - Grand Prix, moskole z bryndzom (bacówka Dursztyn Janiny Zubek z Ratułowa) - II miejsce i miód wielokwiatowy leśny z pasieki "Amrozja" w Podksiężu - III miejsce. Delegację do Krakowa dostała też restauracja "U Miśka" za roladki z łososia.
(ASZ)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?