W skrócie
Mam dla Ciebie przepis na słodkie bajaderki. Do ich zrobienia możesz wykorzystać herbatniki, a także nieudane ciasto z zakalcem, suche biszkopty, babki, kruche ciasteczka czy muffinki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec ciasto z myślą o zrobieniu bajaderki. Jeśli masz właśnie taki pomysł, to polecamy zrobić kakaowe ciasto z przepisu na kopiec kreta.
Do bajaderek proponuję dodać powidła śliwkowe, które zapewnią im pyszny smak i sprawią, że nasze ciasteczka będą bardziej wilgotne i miękkie.
Zobacz w galerii, jak zrobić słodkie i pyszne bajaderki z herbatników.
Przepis na bajaderki z herbatników
Czas przygotowania: 15 minut,
porcja na ok. 40 kuleczek,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 g herbatników lub 300 g herbatników + 300 g wysuszonego ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
- 100 g orzechów, np. nerkowców,
- 100 g rodzynek,
- 150 ml mleka,
- 5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
- 50 ml rumu lub olejek rumowy,
- 3 łyżki kakao (jeśli nie dodajesz kakaowych herbatników czy ciasta),
- 100 g czekolady,
- 15 łyżek śmietanki 30%,
- wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
- opcjonalnie 3 łyżki kakao.
Zobacz także: Ciastka z patelni. Przepis na szybkie ciasteczka bez pieczenia. Są idealnie kruche i słodkie
Jak zrobić bajaderki?
- Do jednej miski pokrusz drobno herbatniki (wkrusz także suche ciasto, jeśli go używasz).
- Podgrzej mleko. Jeśli twoje herbatniki czy ciasto nie są kakaowe, to dodatkowo rozpuść w mleku 3 łyżki kakao.
- Posiekaj orzechy i rodzynki.
- Połącz pokruszone herbatniki i ciasto z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
- Dodaj rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszaj.
- Formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
- Obtaczaj kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.
Bajaderki gotowe. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią
Bajaderki to przysmak z czasów PRL
Bajaderka, zwana także kartofelkiem, ziemniaczkiem i kulą rumową, to ciasto znane z czasów PRL. Zaradne gospodynie domowe dbając, by nic w kuchni się nie zmarnowało, przygotowywały prawdziwe rarytasy z dostępnych wówczas składników. Tak powstał przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek, podawane też często w kawiarniach i cukierniach.
By ją przygotować, wykorzystywano wszystkie okrawki ciastek deserowych, dodawano rum, kakao i jeśli były dostępne – również bakalie. Bajaderkę podawano w formie okrągłych kuleczek lub jako kawałek ciasta na kruchym spodzie bądź waflu.
Zobacz także: Cake pops czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pyszny i kolorowy deser dla dzieci i nie tylko
Kuchnia z resztek – czym jest zero waste?
W ostatnich latach bardzo popularnym trendem stała się kuchnia zero waste. Według tego trendu nic w kuchni nie powinno się zmarnować. Rozsądne zakupy i odpowiednie dobieranie przepisów do zawartości naszej lodówki pozwolą na ograniczenie ilości odpadków i zaoszczędzenie pieniędzy.
Zero waste polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników.
Zobacz inne przepisy na dania zero waste:
Rewelacyjne bajaderki z herbatników. Przepis na ciastka bez ...
Zobacz także inne przysmaki ze Strony Kuchni:
- Kulki czekoladowe z malinami to szybki i łatwy deser. Przepis na kapitalną przekąskę
- Czekoladowe kulki raw z pistacjami dla łasuchów. Przepis na deser bez pieczenia
- Piernikowe kulki czekoladowe na podwieczorek. Banalnie prosty przepis bez pieczenia
- Białe czekoladowe kulki z cytryną na podwieczorek. Przepis na szybki deser
Piecz z przyjemnością!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?