Spis treści
Robert Makłowicz poleca suskę sechlońską
Robert Makłowicz to znany polski krytyk kulinarny, podróżnik i dziennikarz. Na swoim kanale na YouTube zamieszcza filmy z podróży po niezwykłych miejscach świata, barwnie omawiając tamtejsze zwyczaje, tradycje kulinarne i lokalne przysmaki. Na końcu każdego odcinka znany kucharz przedstawia przepis na danie nawiązujące do kuchni opisywanego regionu.
W jednym z ostatnich odcinków pt. „Beskid Wyspowy. Podziemna Bochnia" Robert Makłowicz zaprezentował dwa przepisy z suską sechlońską.
- Jesteśmy w Małopolsce, no więc nie tylko sól tutaj ma znaczenie. Mam kilka produktów niezwykle emblematycznych dla mojego regionu. To jest coś bez czego nie ma małopolskiej kuchni. Mianowicie suska sechlońska - mówi Robert Makłowicz.
O czym mowa? Suska sechlońska ma certyfikat unijny pochodzenia. To śliwka suszona lub podwędzana, najczęściej węgierka, o słodkim smaku i z mięsistym miąższem, pochodząca z terenów Małopolski.