Roślinne kurczaki. Podróbki mięsnych przekąsek dla wegetarian coraz bliżej

Grzegorz Tabasz
Dziwny ten świat. Coraz dziwniejszy. Fast foody zamierzają zalać rynek szacowany na miliardy dolarów roślinnymi kurczakami. Czyli podróbkami mięsnych przekąsek dla wegetarian.

WIDEO: Krótki wywiad

Imitacja mięsa ma mieć zbliżony do drobiu smak. Pozwoliłem sobie użyć określenia zbliżony smak, gdyż nawet nie próbuję sobie wyobrazić z jakich składników i przy pomocy jakiej technologii powstał ów łudząco podobny do oryginału zamiennik.

Raz w życiu próbowałem skonsumować sojowego schaboszczaka dla wegan, lecz smak, konsystencja i zapach były, delikatnie mówiąc, nieakceptowalne. Powiedzmy, że od tego czasu technologia poszła mocno do przodu i sztuczne mięso jest lepszej jakości, lecz nie w tym rzecz.

Skoro ktoś z sobie wiadomych powodów postanawia nie jadać mięsa, to zwyczajnie wybiera jarskie potrawy. Po jakie licho zadeklarowany wegetarianin czy weganin musi jadać pokarmy wyglądające jak mięso? Wszak kuchnia roślinożercy jest bogata w przepisy, a ostatnią rzeczą jaką moim skromny zdaniem powinienem potrzebować miłośnik zwierząt, to substytuty tego, czego sobie odmawia.

Znam kilku jaroszy, którzy co prawda z dezaprobatą spoglądają na mój mięsny talerz, ale wszyscy jak jeden mąż jadają apetycznie wyglądające potrawy oparte na roślinach. Sztuczne mięso idealnie pasuje do kategorii pokarmów wysoko przetworzonych i schemizowanych, więc niespecjalnie zdrowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tom

Weganie i wegetarianie potraktowani zostali przez autora jak mieszkańcy innej planety, gdzie nikt na oczy zwierzęcia nie widział i nigdy nie miał go w ustach. Weganizm i wegetarianizm to trend rosnący, więc weganami i wegetarianami stają się ludzie, którzy do tej pory mięso jedli, ale zdecydowali się je odstawić. A więc znają smak mięsa. Pewnie są przyzwyczajeni do niektórych smaków i byliby skłonni do nich powrócić, jeśli treścią takiego dania nie byłoby mięso. Trend na odejście od mięsa firmy widzą i reagują, żeby móc takim klientom zaproponować alternatywę - dania, które lubili, ale bez obciążenia, którego klienci chcą uniknąć.

G
Gość

Firmy przechodzą na silny trend wegetarianizmu. KFC nie będzie sprzedawać kapusty w siatce tylko dalej swoje dania, w wersji roślinnej.

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie