Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roślinne kurczaki. Podróbki mięsnych przekąsek dla wegetarian coraz bliżej

Grzegorz Tabasz
Dziwny ten świat. Coraz dziwniejszy. Fast foody zamierzają zalać rynek szacowany na miliardy dolarów roślinnymi kurczakami. Czyli podróbkami mięsnych przekąsek dla wegetarian.

WIDEO: Krótki wywiad

Imitacja mięsa ma mieć zbliżony do drobiu smak. Pozwoliłem sobie użyć określenia zbliżony smak, gdyż nawet nie próbuję sobie wyobrazić z jakich składników i przy pomocy jakiej technologii powstał ów łudząco podobny do oryginału zamiennik.

Raz w życiu próbowałem skonsumować sojowego schaboszczaka dla wegan, lecz smak, konsystencja i zapach były, delikatnie mówiąc, nieakceptowalne. Powiedzmy, że od tego czasu technologia poszła mocno do przodu i sztuczne mięso jest lepszej jakości, lecz nie w tym rzecz.

Skoro ktoś z sobie wiadomych powodów postanawia nie jadać mięsa, to zwyczajnie wybiera jarskie potrawy. Po jakie licho zadeklarowany wegetarianin czy weganin musi jadać pokarmy wyglądające jak mięso? Wszak kuchnia roślinożercy jest bogata w przepisy, a ostatnią rzeczą jaką moim skromny zdaniem powinienem potrzebować miłośnik zwierząt, to substytuty tego, czego sobie odmawia.

Znam kilku jaroszy, którzy co prawda z dezaprobatą spoglądają na mój mięsny talerz, ale wszyscy jak jeden mąż jadają apetycznie wyglądające potrawy oparte na roślinach. Sztuczne mięso idealnie pasuje do kategorii pokarmów wysoko przetworzonych i schemizowanych, więc niespecjalnie zdrowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski