Rzodkiewka: kalorie, właściwości, witaminy, przepisy

Rzodkiewka: kalorie, właściwości, witaminy, przepisy

mad

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Rzodkiewka ma mało kalorii i wiele wartości odżywczych.
1/5
przejdź do galerii

Rzodkiewka ma mało kalorii i wiele wartości odżywczych. ©pixabay.com

Rzodkiewka to warzywo idealne. Ma niewiele kalorii, wiele smaku i mnóstwo minerałów oraz witamin. Warto po nią sięgać jak najczęściej. Zobaczcie, jakie właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją ukisić na zimę. Mamy też przepisy na dania z rzodkiewką. Podpowiadamy też jak uprawiać rzodkiewkę.

Rzodkiewka - kalorie


Rzodkiewka możemy zajadać się bez ograniczeń – 100 gram tego warzywa to tylko 14 kalorii. Polecana jest więc osobom na diecie. Co ważne – rzodkiewka przyspiesza też przemianę materii. Znajdziemy w niej także błonnik, który daje uczucie sytości.

Rzodkiewka – właściwości


To małe warzywo kryje w sobie wielka moc! Nie dość, że rzodkiewka jest niskokaloryczna, to bogata w witaminy i minerały, głównie:
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez

Zastanawialiście się, dlaczego rzodkiewka ma ostry smak? Spieszymy z odpowiedzią: to za sprawa siarki. Rzodkiewka kryje również w sobie witaminy z grupy B. Właściwości rzodkiewki są więc liczne. Rzodkiewka jest też naturalnym antybiotykiem, podobnie jak na przykład czosnek.

Rzodkiewka – uprawa


Rzodkiewka zwiastuje wiosnę. Już w maju możemy cieszyć się pierwszymi rzodkiewkami. Uprawiana była już w starożytnym Egipcie! W przydomowych ogródkach rzodkiewkę można mieć od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Nasiona można wysiać już w marcu. Za dwa miesiące będzie się można cieszyć pierwszymi zbiorami.
Rzodkiewka lubi żyzna glebę. Aby pięknie rosła można od czasu do czasu polać ją na przykład gnojówką z pokrzyw. Z podlewaniem rzodkiewki należy uważać – im więcej wody dostanie, tym będzie większa, a co za tym idzie – pusta w środku i niesmaczna. Polecamy uprawiać rzodkiewkę nawet w niewielkich ogródkach, a jej smakiem będziemy cieszyć się od wiosny do jesieni.


Rzodkiewka – przepisy


Kiszona rzodkiewka. archiwum


Aby cieszyć się długo smakiem rzodkiewki, możemy ją...ukisić

Przepis na kiszoną rzodkiewkę


Składniki na 1 słoik
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku lub koper
  • kawałek chrzanu
  • parę ziarenek pieprzu
  • sól kamienna do przetworów - niejodowana (1 łyżka na 0,5 litra wody)


Wykonanie
  1. Rzodkiewki umyć, obciąć końcówki i ogonki. Słoik wyparzyć, na dno położyć połowę koperku, kawałek chrzany, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki na wierzchu, czosnek, chrzan, pieprz i koperek.
  2. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić sól, zalewę ostudzić i zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. Po około 5 dniach rzodkiewki można jeść.



Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku

Sałatka z dodatkiem rzodkiewki Fot. Katarzyna Kośmider


Katarzyna Kośmider, autorka bloga W kuchni Katie, poleca sałatkę z młodych ziemniaków.

Składniki dla 2-3 osób
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 ml kefiru (do podania)


Wykonanie
  1. Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
  2. Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
  5. Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki. 
  6. Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.



Przepis na chłodnik z botwinki i rzodkiewki
Chłodnik z dodatkiem rzodkiewki. Fot. Violetta Grzelka


Chłodnik z dodatkiem rzodkiewki poleca Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki.

Składniki dla 6-8 osób
  • pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
  • 1-2 świeże ogórki
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
  • 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie
  1. Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
  2. W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
  3. Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.


Rzodkiewka w ciąży


Jeść rzodkiewki w ciąży, czy nie jeść? Zdania na ten temat są podzielone. Z pewnością należy unikać wczesnych rzodkiewek, ponieważ mogą być za bardzo nawożone. Warto więc wybierać rzodkiewki od sprawdzonego dostawcy. Wtedy mamy pewność, że rzodkiewki nie są przesadnie nawożone chemią i są naturalnie wyhodowane. Z jedzeniem rzodkiewek w ciąży jest jak ze wszystkim: należy zachować umiar.


Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo